Teken, vlooien, wormen

Eropuit met je hond? Pas op voor teken!

Als je binnenkort op een mooie dag een boswandeling met je hond gaat maken of denkt eens lekker het weekend in de tuin te werken, vergeet dan niet je huisdier en jezelf te controleren op teken! Teken zijn parasieten die behoren tot de spinachtigen. Ze zijn tussen een halve millimeter en enkele millimeters groot. Teken leven van het bloed van dieren en mensen. Als teken zich volzuigen met bloed zwellen zij door hun rekbare huid enorm op (zie foto). Teken zijn gevaarlijk voor mens en dier omdat zij de ziekte van Lyme wellicht op jou of je huisdier overbrengen. Lees meer over teken in het artikel.

Ontwormen hond/kat

Elke honden- of kattenbezitter krijgt een keer te maken met wormen en het ontwormen van je hond of kat. Zo besmet de teef of poes haar puppies/kittens al via de moedermelk of direct na de geboorte. Afhankelijk van de hygiëne in huis, krijgt je huisdier te maken met verschillende soorten wormen. Het soort wormen bepaalt dan voor jou weer welke ontwormingsmiddelen je je hond of kat moet geven. De meest voorkomende wormen bij hond of kat zijn de lintwormen en de spoelwormen (rondwormen). Lees in het artikel verder over ontwormen, ontwormingsmiddelen,het toedienen ervan en de kosten ervoor.

Vlooien

Als een vlo de warmte van een dier (of mens) waarneemt, springt hij van zijn schuilplaats naar die warmte toe. Zo komt hij in de vacht van je huisdier terecht. Vlooien hebben de naam van de diersoort waar zij op zitten. Toch komt de kattenvlo ook bij honden voor. Hij is daarmee de meestvoorkomende vlo bij Nederlandse huisdieren. Hoe weet je of je huisdier vlooien heeft en wat doe je ertegen?

Ontwormen paarden

Paarden raken besmet met wormen als zij de eitjes van de wormen binnenkrijgen. Deze eitjes zitten in gras, hooi, stro of besmet water. Aangezien je paard de hele dag graast, krijgt hij de eitjes dus via de mond binnen. De wormen die zich uit de eitjes ontwikkelen, houden zich op in de darmen van je paard. Wormen leggen daar ook weer duizenden eitjes die via de ontlasting weer in de wei komen. Zoals je ziet, krijgt je paard zeer zeker te maken met wormen. Wat je hiertegen kunt doen en hoe je ontwormingsmiddelen toedient lees je in de volgende artikel.

Knaagdier