Knaagdieren
Knaagdieren behoren tot de orde der Rodentia (Latijns voor knaagdieren). Knaagdieren komen overal ter wereld voor en bepalen bijna 40% van alle zoogdiersoorten. Knaagdieren die als huisdier gehouden kunnen worden zijn:
Cavia
Oorspronkelijk komt de cavia uit Zuid-Amerika. Cavia's zijn groepsdieren. Daarom is het raadzaam om cavia's samen te houden. Je kunt cavia's zowel binnen als buiten het beste houden in konijnenhok met een dag- en nachtgedeelte of een ren. Belangrijk is om het hok op een rustige en tochtvrije plaats te zetten. Zorg er altijd voor dat je cavia beschikt over hooi. Hooi is namelijk essentieel voor een goede werking van het maagdarmkanaal van je cavia.
Hamster
De wilde hamster is de korenwolf. De hamster als huisdier is er in vijf verschillende soorten. Er is één soort hamster die een beetje groter. Dat is de goudhamster (Syrische hamster). Daarnaast zijn er nog vier soorten dwerghamsters. De meeste hamsters worden niet ouder dan 2 jaar oud. Hamsters zijn solitaire dieren. Hamsters kunnen daarom niet met meerdere soortgenoten samenleven.
Ratten
De rat als huisdier staat bekend als de tamme rat. De tamme rat stamt af van de bruine rat. Tamme ratten zijn erg intelligent en echte groepsdieren. Als je een rat wilt aanschaffen, moet je er minimaal twee samenhouden. Een rat zonder soortgenoot zal psychische problemen krijgen. Denk niet dat als je twee of meer tamme ratten hebt ze dan geen aandacht meer van je nodig hebben. Ratten kunnen zich echt aan je gaan hechten.
Muizen
De muis verschilt in uiterlijk met de rat alleen dat de muis kleiner is dan de rat. Vanaf een grootte van 15 centimeter worden muisachtigen een rat genoemd. Als je een muis als huisdier wilt hebben, kun je het beste meerdere muizen samenhouden. Muizen zijn namelijk groepsdieren. Muizen worden vooral 's nachts actief.
Chinchilla
De chinchilla (Latijnse naam: Chinchilla Lanigera) komt oorspronkelijk uit het Andes-gebergte in Zuid-Amerika (Chili en Peru). Chinchilla-jagers ging het vooral om het bont van de chinchilla. Aan het begin van de 20e eeuw is de chinchilla gedomesticeerd. Het is belangrijk dat je minstens twee chinchilla's neemt als je een chinchilla wilt aanschaffen. Chinchilla's zijn echte groepsdieren. Chinchilla's worden tussen de 10 en de 15 jaar.
Gerbil
De gerbil die meestal als huisdier wordt gehouden komt oorspronkelijk uit Mongolië. Het is een actief en nieuwsgierig knaagdier dat steeds populairder wordt als huisdier. In tegenstelling tot hamsters kun je gerbils niet alleen houden. Het zijn sociale dieren en erg gesteld op jouw en elkaars gezelschap. Gerbils zijn overdag en 's nachts actief.
Degoe
De degoe, ook wel trompetstaartrat genoemd in sommige landen, komt uit het Andesgebergte in Chili. Pas sinds 1985 wordt de degoe als huisdier gehouden. Daarom is er nog relatief weinig informatie te vinden over de degoe in vergelijking met bijvoorbeeld een cavia of hamster. Degoes zijn geen knuffeldieren en daarom minder geschikt voor kinderen. Ze zijn wel erg actief en nieuwsgierig.
Eekhoorn als huisdier
Als je een knaagdier als huisdier wilt hebben, kun je ook kiezen voor een eekhoorn. Met zijn lange pluimstaart en zijn ronde hoofd heeft de eekhoorn een hoog knuffelgehalte. Het zijn echter kijkdieren en daarom voor kleine kinderen niet zo geschikt. Eekhoorns kun je als zij tussen 8 en 16 weken oud zijn nog tam maken.
Degoe huisvesting
Omdat de degoe een echte klauteraar is, is het belangrijk dat je zorgt voor een hoge kooi. Zorg ook voor voldoende speeltjes in de kooi. In een nestkastje kunnen je degoes zich terugtrekken of slapen. Kies nooit voor een houten of kunststof kooi omdat je degoes een dergelijke kooi kapotknagen en ontsnappen. Omdat degoes zo snel zijn, is het moeilijk om ze dan te vangen.
Gezondheid degoe
De degoe is gevoelig voor diabetes en kan ook snel dik worden als je niet oplet met voeding. Bepaalde gebitsproblemen zoals lange voortanden ontstaan als de degoe niet iets te knagen heeft. Omdat de degoe weinig vocht nodig heeft, kan hij ook snel last krijgen van diarree.
Cavia schuilhut en beweging
Cavia´s zijn heel nieuwsgierig en zijn na een tijdje uitgekeken op hun kooi. Probeer daarom nieuwe dingen uit. Zo kan je een cavia doolhof bouwen of een graafbad maken. Als je het leuk vind om je cavia een keer in je huiskamer rond te laten huppelen dan gaat dat heel goed. Motiveer hem door snoepjes en sla te verstoppen en zorg voor een schuilplekje.