Eerste kattencafé in Nederland

Er is een café in het Oostenrijkse Wenen dat bij iedere kop koffie ook een kat om te aaien aanbiedt. Thomas Leitner, raakte hierdoor geÑ—nspireerd en begon vervolgens in München het eerste Duitse zogeheten kattencafé. In een kattencafé kunnen bezoekers met katten knuffelen totdat ze er genoeg van hebben. Ideaal als je een partner hebt die allergisch is voor katten of zelf geen tijd of zin hebt om een kat als huisdier te nemen. Ook in Nederland is Lenny Populier hard op zoek naar een geschikte locatie om haar kattencafé Kopjes in Amsterdam te openen.

Idee kattencafé

Het idee voor het kattencafé komt eigenlijk uit Japan, hoewel het er daar heel anders aan toegaat. In Japan betaal je namelijk entreegeld waarna je een kat op schoot krijgt voor tenminste een half uur. Voor de katten is dat dus geen ontspannen situatie, wat het effect van het kattencafé teniet doet. Er is namelijk wetenschappelijk bewezen dat katten (en het aaien ervan) een stressverlagend effect op je hebben. Hierdoor daalt je bloeddruk en kom je helemaal tot rust. De katten in kwestie moeten dan natuurlijk ook ontspannen zijn. Worden ze gedwongen bij je op schoot te zitten dan zijn zij dat dus niet.

Gedragsregels voor kattencafés

Bezoek je een kattencafé dan zijn er regels waaraan je je moet houden. Zo mag je de katten niet voeren of foto’s nemen met flits. Ook mag je de katten niet pesten of storen als zij slapen. Tenslotte mag je je eigen huisdier niet meenemen en is het bezoek van een kattencafé op eigen risico. Zijn er katten die je krabben of ben je allergisch dan kan het kattencafé niet aansprakelijk gesteld worden.

 

Kat