Drachtige hond

Duur van de dracht bij hond

Als je een drachtige hond hebt, breekt er een spannende tijd aan. Honden zijn gemiddeld 63 dagen drachtig. De pups van je drachtige hond worden in de regel geboren tussen dag 56 en dag 67. Duurt de dracht langer dan 67 dagen dan is het raadzaam langs de dierenarts te gaan.
De dierenarts bepaalt vervolgens om de pups al dan niet te halen. Algemeen geldt dat hoe groter het nest is, hoe korter de dracht duurt. Omgekeerd geldt hetzelfde: hoe kleiner het nest, hoe langer de dracht duurt.

Drachtige hond symptomen

Als je een drachtige hond hebt, kan haar gedrag veranderen. Soms verliest de drachtige hond haar eetlust of eet ze juist meer. Een drachtige hond kan ook depressieve symptomen vertonen of heeft juist meer behoefte aangehaald te worden. Toch is het lastig vast te stellen of je hond drachtig is. De dierenarts kan na een maand een echo maken om te zien of de teef drachtig is. Na 42 dagen kunnen rontgenfoto’s de dracht bevestigen. Dan is ook duidelijk hoeveel puppies er op komst zijn.

De dracht van de hond

Extra ontwormen van de drachtige hond is belangrijk. De teef kan namelijk de spoelworm overdragen aan haar puppies.
Bijvoeren van de drachtige hond is de eerste 7 weken van de dracht niet nodig. Puppyvoeding kun je de drachtige hond na een maand voeren. Dit zorgt ervoor dat je hond en haar puppies alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen.

Werpkist drachtige hond

De teef heeft een plaats nodig waar ze zich veilig voelt om te werpen. Dit is de zogenoemde werpkist. Moeder en kinderen moeten makkelijk in de kist passen. Een deksel voor op de kist kan je drachtige hond een extra veilig gevoel geven en houdt de warmte ook langer vast. Voorwaarde is dat de deksel er wel weer af kan. Daarnaast is het nodig dat bij de voorkant van de kist de rand laag genoeg is voor je teef om er makkelijk overheen te stappen. De rand dient laag genoeg te zijn om de tepels van de drachtige hond niet te bezeren. Als de puppies geboren zijn mogen zij niet alleen uit de kist kunnen klimmen. Daarom moet de rand van de werpkist anderzijds ook hoog genoeg zijn.

Voorbereidingsfase bevalling hond

De naderende bevalling kun je merken aan je drachtige hond. De melkklieren zwellen op en de teef is onrustig. De drang tot nestbouw zie je als ze doet alsof ze een hol graaft in haar werpkist. De ontsluitingsfase begint als de drachtige hond veel moet plassen en poepen waarbij de ontlasting ook dunner zal zijn. Haar lichaamstemperatuur zakt vlak voor het bevallen met een paar graden. Als deze fase is aangebroken zal je hond binnen 24 uur werpen.

Uitdrijvingsfase bevalling hond

Als de teef vruchtwater verliest is dit het teken dat het gaat beginnen. Het vruchtwater is een helder, witachtige vloeistof. Voordat de eerste pup geboren is, kunnen enkele uren verstrijken. Is het vruchtwater groenachtig van kleur dan moet de eerste pup binnen een uur geboren zijn. Als de teef voor de eerste keer bevalt, duurt het over het algemeen langer. In de regel komt na 45 minuten tot een uur de volgende pup.

De hond ziet jou als baasje als de reu in de roedel. De reu beschermt de teef wanneer zij werpt. Daarom is het belangrijk dat je bij je hond blijft. Dat bevordert de bevalling en geeft de hond meer rust. Blijf zelf daarom ook rustig en raak niet in paniek. Loop je toch weg dan kan dat ervoor zorgen dat je hond stopt met persen of zelfs de bevalling niet afmaakt.

Dierenarts bij bevallen hond

Mocht de bevalling van de teef anders gaan dan beschreven, dan is het raadzaam een dierenarts te bellen.

Doe dit wanneer:

  • er geen pup komt terwijl je hond al langer dan 2 uur perst;
  • als er nog pups moeten komen terwijl je hond al langer dan 2 uur niet meer perst;
  • als je hond na de laatste pup onrustig blijft;
  • je hond veel bloed verliest tijdens de geboorte.
  • er na enkele weken nog steeds stinkende uitvloeiing uit de vulva blijft komen. Een roodgele kleur is normaal en zal na 2 weken moeten overgaan in een heldere vloeistof.

Geboorte puppies

Als de puppies worden geboren zal de teef de nageboorte van elke pup willen opeten. Daarom kan je hond na de bevalling nog enkele dagen last hebben van diarree. De navelsteng scheurt meestal vanzelf af op de goede plaats. Mocht de navelstreng toch bloeden dan dien je deze af te binden.
Het is belangrijk de puppies te wegen. Na de bevalling mogen puppies nooit afvallen. Is dit wel het geval dan geeft je hond te weinig melk of de pups drinken te weinig. Raadpleeg in dat geval de dierenarts.

Als het zover is om de puppies weg te halen bij de moederhond, haal ze dan niet allemaal tegelijk weg bij de moeder. Geef haar de tijd er langzaam aan te wennen dat haar kinderen weg zijn.

Ziekten