Op straat, in winkels, in het vliegtuig en openbare gebouwen; je komt ze overal tegen: de blindengeleidehond, buddyhond en geleidehond. Ze zijn professioneel getraind en kunnen allerlei taken overnemen zoals bijvoorbeeld, alarmeren voordat het baasje een epileptische aanval krijgt of de weg wijzen bij visueel beperkte eigenaren. Welke rassen worden er vooral gebruikt als geleidehond? In dit artikel vertellen we je daar alles over.
Welke rassen worden er vooral gebruikt als geleidehond?
De blindengeleidehond rassen zijn in bijna elk land hetzelfde. Dit komt doordat deze rassen leergierig, vriendelijk van karakter, baasgericht en stabiel zijn. Voor geleidehonden en blindengeleidehonden wordt het meest gebruikgemaakt van labradors en golden retrievers. Voor ADL hulphonden, die tot wel 70 handelingen kunnen uitvoeren, worden ook poedels ingezet. Voor buddyhonden worden naast de eerder genoemde rassen, ook Duitse herders gebruikt.
Het opleidingstraject van een geleidehond
Voordat een hond aan de opleiding kan beginnen, wordt er eerst goed gekeken naar het karakter en het gedrag. Deze selectie begint al in het nest en is afhankelijk van het soort geleidehond. Veel geleidehond scholen hebben hiervoor een eigen breedingcentrum of fokprogramma. Het opleidingstraject ziet er als volgt uit:
- Geboorte: Alleen de beste moeder- en vader honden worden geselecteerd om puppy’s te maken. De pups kunnen geboren worden in een fokgastgezin of in het breedingcentrum van de hondenschool. Hier blijven ze tot ze acht weken oud zijn.
- Pleeggezin: Bij het pleeggezin leren de honden de basiscommando’s en worden ze gesocialiseerd. De puppy’s worden overal mee naartoe genomen om te leren niet te reageren op harde geluiden, kinderen en andere dieren. Wanneer ze, na ongeveer een jaar, naar de echte school gaan, zijn ze al gewend aan elk soort omgeving.
- Trainingslocatie: Vanaf nu verblijft de hond in het trainingscentrum om dagelijks klaargestoomd te worden als geleidehond. Nu wordt er begonnen met het aanleren van obstakels vermijden, stoepen aangeven, commando’s opvolgen en meer. Wanneer een hond wordt ingezet als buddy voor mensen met PTSS leert hij ook nachtmerries en herbelevingen herkennen. Terwijl een ADL hond huishoudelijke taken krijgt aangeleerd.
- Match: Nadat de opleiding is afgerond wordt er een geschikte baas bij de hond gezocht en begint de gewenningsperiode. Zo leren de hond en baas aan elkaar wennen en met elkaar samenwerken.
- Pensioen: Gemiddeld werken de honden acht jaar als geleidehond, waarna ze met pensioen gaan. Heb je belangstelling voor een gepensioneerde hond? Dan kun je een voormalige geleidehond adopteren.
Een geleidehond opleiden kan tot wel twee jaar in beslag nemen. Je kunt je voorstellen dat er dus wachtlijsten zijn om een geleidehond in huis te krijgen. De wachttijden kunnen oplopen tot wel anderhalf jaar.
Help mee en wordt blindengeleidehond gastgezin
Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden en de KNGF zijn altijd op zoek naar pleeggezinnen. Hoe meer pleeggezinnen, hoe meer honden er opgeleid kunnen worden. Heb je veel tijd om een puppy op te voeden, 1 x per maand naar de puppydag te komen en je hond vooral overal mee naartoe te nemen? Ga dan eens langs bij een infosessie. Voor meer informatie over de beste verzorging van honden, kun je eerst eens een adviesgesprek aanvragen bij een specialist in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op deze website.