Stel je voor, je wandelt lekker door het park met je hond en geniet van al het groen om je heen. Van honden werd altijd gedacht dat ze de wereld in zwart-wit bekeken, maar toch beleeft een hond net zoveel plezier aan het bos en het park als wij. Welke kleuren ziet een hond eigenlijk en wat ziet er voor een hond anders uit dan voor ons? Voor deze blog zoeken we uit hoe je hond de wereld om zich heen beleeft.
Hoe ziet een hond?
Dat verschillende zoogdieren de wereld om zich heen anders zien dan de mens, is bekend. Maar waar komt dit door? Laten we beginnen de verschillen te bekijken tussen de ogen van mensen en die van honden:
- Staafjes en kegeltjes: De ogen van alle zoogdieren bevatten een netvlies dat uit verschillende lagen bestaat. In één van die lagen bevinden zich de zogenaamde kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zorgen ervoor dat we goed bij daglicht kunnen zien en kleuren kunnen waarnemen. De staafjes zorgen ervoor dat we ook in het donker kunnen zien. Hondenogen bevatten minder kegeltjes dan mensenogen, maar meer staafjes.
- Gezichtsveld: Het gezichtsveld bepaalt hoeveel we waarnemen, scherp en onscherp. Honden hebben een breder gezichtsveld dan mensen. Een hond heeft een gezichtsveld van tussen de 250° tot 280° breed, terwijl mensen een gezichtsveld van 180° graden breed hebben. Hierdoor kunnen honden veel verder naar de zijkant kijken dan mensen. Ze kunnen meer waarnemen wat er om hen heen gebeurt dan wij mensen.
- Scherpte: De gezichtsscherpte van een hond, kun je vergelijken met die van verziende mensen die een leesbril nodig hebben. Ze zien van dichtbij een wazig beeld, zodat contouren en details minder goed zichtbaar zijn. Ook zijn honden bijziend, waardoor ze objecten die verder weg zijn, net zo slecht zien als objecten die dichtbij zijn.
- Beweging: Hondenogen zijn veel beter in het zien van beweging dan mensenogen. Dat is genetisch voor een hond heel handig, aangezien honden van nature jagers zijn.
- Nachtzicht: Net als katten, beschikken honden over een tapetum lucidum. Dit is een licht reflecterend laagje in het oog, waardoor honden in het donker toch goed kunnen blijven zien. In combinatie met de extra staafjes, kunnen honden dus veel beter zien in het donker dan mensen.
Honden zien dus slecht van dichtbij en veraf. Nu vraag je jezelf misschien af, waarom jouw hond die stok, die je vlak voor zijn neus houdt, kan zien. Maar daar komt de neus om de hoek kijken. Met een reukvermogen dat tien keer beter ruikt dan mensen, zijn honden perfecte speurders.
Welke kleuren ziet een hond?
Welke kleuren zien honden nu wel en welke kleuren zien honden helemaal niet? Zoals gezegd zorgen de kegeltjes in onze ogen ervoor dat we kleuren kunnen zien. Nu hebben mensen 3 verschillende soorten kegeltjes, maar honden hebben er maar twee. Hierdoor kan een hond wel blauw- en geeltinten zien, maar geen rood, oranje of groen. Zijn honden dan kleurenblind? Eigenlijk wel. Ze kunnen kleuren als rood, oranje en groen niet onderscheiden, waardoor alles gelig of grijzig wordt van kleur.