Welk vogelhuisje is geschikt voor welke vogel?

06 februari 2024 · door Tara

Beschik je over een tuin, balkon of dakterras? Dan is het wel zo leuk om daar te kunnen genieten van de vogels rond je huis. Door het plaatsen van vogelhuisjes trek je vogels aan naar je buitenruimte. Maar elke vogel maakt het liefst gebruik van een huisje dat bij hem past. In dit artikel vertellen we je welk vogelhuisje geschikt is voor welke vogel.

Vogels aantrekken in je tuin

Een van de manieren om vogels aan te trekken in je tuin is door vogelhuisjes op te hangen. Een andere naam voor vogelhuisje is nestkastje. De vogels maken er dankbaar gebruik van en bouwen er hun nest om er vervolgens eieren in te leggen. Alleen wanneer de vogel het nestkastje ziet als een veilige plek om jongen groot te brengen, zal hij het huisje gaan bewonen. Hang het dus altijd op een rustige plek, uit de wind en volle zon op een minimale hoogte van twee meter.

Welk vogelhuisje voor welke vogel?

Elke vogel verkiest zijn eigen type nest om de familie uit te breiden. Wil je verschillende soorten aantrekken? Hang dan ook verschillende huisjes op. Let er wel op om ze niet te dicht bij elkaar te hangen want vogels hebben hun eigen territorium nodig. Alles begint met de juiste opening van het vogelhuisje:

  • Vogelhuisje roodborstje: Roodborstjes vallen onder de zogenaamde halfholenbroeders. Dit zijn vogels die van een open nestingang houden en het liefst hun nest in een nis of inham ergens bouwen. Voor roodborstjes kies je de halfopen vogelhuisjes.
  • Vogelhuisje koolmees: Koolmeesjes houden van vogelhuisjes met een opening van 32 millimeter. Ze vallen onder de holenbroeders en maken hun nestjes het liefst in holtes van bomen.
  • Vogelhuisje pimpelmees: Pimpelmezen verkiezen een piepkleine opening van slechts 28 millimeter. Ook pimpelmezen zijn zogenaamde holenbroeders, maar ze zullen altijd een nestkastje kiezen met de kleinste opening. Zo weten ze zeker dat de roodborst en koolmees er niet in kan.
  • Vogelhuisje voor mussen: Mussen kiezen een iets grotere opening dan de koolmees, namelijk 34 millimeter. En aangezien juist de huismus sinds 1980 gehalveerd is in populatie, kunnen de mussen wel wat extra steun gebruiken.

Je kunt natuurlijk zelf een vogelhuisje in elkaar timmeren, maar er zijn ook kant-en-klare modellen. Hierbij kun je kiezen uit de klassieke houten vogelhuisjes, maar er bestaan ook speciale duurzame nestkastjes gemaakt van houtvezels en beton. Houtbeton gaat niet alleen langer mee, maar ademt en isoleert beter. Dit creëert een prettiger leefklimaat voor de broedende vogels en biedt een grotere overlevingskans voor de jongen.

Vraag het aan de professional

Naast de invliegopening zijn ook de afmetingen van het vogelhuisje en het materiaal van belang. De ideale afmeting voor een vogelhuisje voor de koolmees, pimpelmees en ringmus is 26 centimeter hoog met een bodem van 12 x 12 centimeter. Let er ook op dat het hout minstens 1,5 centimeter dik is omdat het anders te koud of te warm wordt binnen. Voor meer tips en ideeën, kun je het beste je laten adviseren door een professional. Op onze website vind je de dichtstbijzijnde specialist, door te zoeken met je postcode.

Vogel