Kippen brengen een hoop gezelligheid met zich mee. Het gescharrel door de tuin, gekakel tegen elkaar en de verse eitjes niet te vergeten. Het zijn gemakkelijke dieren om als huisdier te houden, maar ook een kip kan helaas het slachtoffer worden van parasieten. Bloedluis is de meest voorkomende parasiet bij kippen. Wil je weten hoe je deze nare beestjes herkent en wat te doen bij bloedluis op je kippen? Je leest het allemaal in deze blog.
Hoe komt een bloedluis bij de kippen?
De term bloedluis is eigenlijk een verkeerde naam voor deze ectoparasiet. Het beestje is namelijk een bloedzuigende mijt met de naam: Dermanyssus Gallinae. Laat je dus niet verwarren door namen als (rode) vogelmijt of kippenluis, het zijn echt allemaal dezelfde mijten. De mijten komen op je kippen terecht door vanaf wilde vogels, over te klimmen op de kippen. Hebben ze eenmaal een kip als gastvrouw? Dan leven ze van het bloed van de kip en verstoppen zich na het drinken in kieren en naden van het kippenhok, waar ze vervolgens allemaal eitjes leggen. Voordat je het doorhebt, ontstaat zo heel snel een ware mijtenplaag.
Hoe herken je bloedluis bij kippen?
Met het blote oog zijn kippenmijten in het begin moeilijk te zien, omdat ze wit/grijs van kleur zijn en maar 0.5 millimeter groot. Wanneer ze bloed drinken, veranderen ze in een rode kleur. Een volwassen mijt die zich vol gedronken heeft met bloed, is ongeveer 1 millimeter groot en wel zichtbaar. Kippen met bloedluis kunnen bloedarmoede krijgen, wat je terugziet aan een bleke kam. De kippen worden onrustig, krabben zich veel, veren kunnen uitvallen, ze leggen minder eieren, vermageren en eten minder of juist meer om het energieverlies aan te vullen.
Bloedmijten opsporen in het kippenhok
Vermoed je dat je kippen last hebben van bloedmijten? Ga dan in het donker op zoek in het kippenhok. De mijten zijn namelijk lichtschuw en worden actief zodra het donker wordt. Je kunt met een stukje toiletpapier langs de kieren en naden van het hok vegen. Zie rode vegen? Dan heb je zeker bloedluizen. Ook, kun je met een zaklamp op de stok van de kippen schijnen en aan de binnenkant van het kippenhok. Dikke kans dat je de krioelende beestjes ziet lopen op zoek naar bloed. Check vooral de plekken waar de kippen slapen, broeden en eieren leggen. Overigens is het geen enkel probleem om eieren te eten van kippen met bloedluis.
Wat te doen bij bloedluis op de kippen?
Heb je bloedluis geconstateerd, dan is het zaak de mijten zo snel mogelijk te bestrijden in het hok en op je kippen. Je kippen kunnen erg ziek worden van deze bloedmijten en wanneer je er niets tegen doet, zijn bloedluizen zelfs dodelijk. We geven je de volgende tips hoe je bloedluis kunt bestrijden bij kippen:
- Het hok reinigen: Allereerst haal je alle losse onderdelen weg uit het hok, inclusief eventuele bodembedekking. Vervolgens gebruik je een stoomreiniger, of heet water en allesreiniger, om het hele hok goed schoon te maken. Let vooral op kieren en naden. De oude bodembedekking gooi je weg in goed dichtgebonden plastic zakken.
- Roofmijten: Zet roofmijten (androlaelaps casalis) uit in het hok die de bloedluizen opeten. Deze roofmijten kun je gemakkelijk online bestellen.
- Behandel de kippen: Door een biologisch middel toe te voegen aan het drinkwater van de kippen, sterven de mijten op termijn uit. Dit middel is volkomen onschadelijk voor je kippen, maar niet voor de mijten.
Ga vooral niet aan de slag met vergif en chemische bestrijdingsmiddelen. Het maakt je kippen nog zieker en door te werken met chemicaliën, kun je de eieren zeker niet meer gebruiken. Wil je meer weten over het bestrijden van bloedluis? Vraag om advies bij een huisdierspecialist in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde professional door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.