Wat eet een cavia?

18 juli 2024 · door Tara

Cavia’s kunnen de hele dag druk zijn met eten en spelen. Maar deze knaagdiertjes hebben een gevoelig darmstelsel dat de juiste voeding nodig heeft. Om gezond te blijven is het daarom belangrijk dat je goed let op wat je de cavia allemaal te eten geeft. Maar wat eet een cavia zoal en wat mogen cavia’s juist niet eten? In deze blog vertellen we je daar alles over.

Cavia’s en vitamine C

Kant-en-klare cavia voeding bevat toegevoegde vitamine C. Dat is nodig omdat een cavia, net als mensen, niet in staat is om zelf vitamine C aan te maken. Vitamine C is niet alleen noodzakelijk voor een goed immuunsysteem, maar ook voor de aanmaak van collageen. Een gebrek aan vitamine C, uit zich in gebitsproblemen, kromme poten, opgezette gewrichten en een slappe rug. In de natuur haalt een cavia zijn vitamine C uit plantenvoeding, maar in gevangenschap zul je hem dus een handje moeten helpen door het aanbieden van groenten.

Wat eet een cavia?

Cavia’s zijn echte veganisten en leven van plantaardige voeding. In het wild, eten ze veel verschillende grassoorten en planten. Maar wat eet een cavia zo’n beetje per dag? Om het natuurlijke dieet zo goed mogelijk na te bootsen geef je jouw huisdier het volgende voer:

  • Hooi: Wellicht het belangrijkste onderdeel van het cavia dieet is hooi. Hooi is essentieel voor een juiste darmwerking en moet dan ook onbeperkt, de hele dag door, kunnen worden gegeten. Daarnaast zorgt hooi dat de tanden gelijkmatig afslijten, waardoor je gebitsproblemen voorkomt. Kies voor een goede kwaliteit hooi wat er groen uitziet en lekker ruikt. Let op dat er geen stof in zit en dat het niet naar schimmel ruikt. Het hooi biedt je het beste aan in een ruif, zodat de cavia’s er niet op plassen en poepen.
  • Groenten: Wilde cavia’s zul je niet snel groenten zien eten. Maar een cavia als huisdier vindt dit wel erg lekker. Omdat groenten veel water bevatten, moet je de cavia stapje voor stapje leren wennen aan groenten eten. Begin dus met kleine beetjes en voer dit op.
  • Cavia voer: Cavia voeding is te koop in veel verschillende soorten. Vooral de mixen zijn populair en worden gezien als verwennerij voor de cavia. Maar cavia’s zijn heel slimme dieren en geef je mixvoer? Dan pikken ze de lekkere brokjes er uit en laten de “gewone” brokjes liggen. Gezonde cavia brokken bevatten weinig zetmeel, zijn laag in calcium, eiwit en zout.

Let op met brokjes als voer. Het hoofdbestanddeel van caviavoer moet echt hooi blijven, waarbij je ongeveer 15 tot 30 gram brokjes in een bakje bijvoert. Geef je onbeperkt brokjes? Dan worden je cavia’s te dik en kunnen suikerziekte ontwikkelen.

Groenten en fruit voor cavia’s

Wat mogen cavia’s eten van groenten en fruit? En wat voor fruit eet een cavia allemaal? Groentesoorten als witlof, broccoli, knolselderij, maisbladeren, winterpeen en paprika, zijn een perfecte basis om dagelijks, in kleine porties, aan je cavia te voeren. De lijst met fruitsoorten bevat onder andere peer, framboos, sinaasappel en watermeloen.  Geef bij voorkeur de hele groenten en snij het niet in kleine stukjes. Wissel het aanbod dagelijks af. Een compleet overzicht vind je hier.

Stopt jouw cavia met eten? Of eet je cavia steeds minder? Dan is er iets aan de hand. Schakel in dat geval direct de hulp in van een expert. Je vindt de dichtstbijzijnde professional door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Knaagdier