Zie je een egel in de tuin? Dan heb je een beschermde diersoort over de vloer. Dit betekent dat je egels nooit mag wegjagen, doden of hun rust mag verstoren. De egels hebben het zwaar in Vlaanderen. Door ziekte en auto’s, sterven een hoop egels en neemt de populatie snel af. Tijd om egels een handje te helpen! Lees verder hoe je een egel in de tuin kunt helpen.
Wat eet een egel eigenlijk?
Egels zijn gebouwd om insecten en vlees te verteren en kunnen geen plantaardig voedsel verwerken. Ze leven van rupsen, slakken en andere insecten die ze al scharrelend tegenkomen. Wil je een egel eten geven? Zet dan nooit een schoteltje melk neer. Egels zijn namelijk lactose intolerant en kunnen erg ziek worden van melk. Een bakje honden- of kattenbrokjes, met daarnaast een kommetje water is perfect. Ook (gedroogd) fruit en groenten zijn niet geschikt voor egels. Het makkelijkst om te onthouden is om al het eten, bedoeld voor mensen, weg te houden.
Maak je tuin egelvriendelijk
De egel houdt een winterslaap tussen eind oktober en april. Ze verliezen dan wel tot 40% van hun lichaamsgewicht en ademen maar 1 keer per 2 tot 3 minuten! Je kunt je voorstellen dat egels dus een flinke vetreserve moeten opbouwen voordat ze aan de winterslaap beginnen en daar kunnen wij bij helpen. Lees hier hoe je ook jouw tuin egelvriendelijk maakt:
- Beschutting: Egels zoeken beschutting en bouwen hun nesten om te overwinteren graag in composthopen en hopen van afgevallen bladeren. Veeg alles dus lekker bij elkaar en pas op met opruimen, er kan zomaar een egel in liggen te slapen!
- Egelhuisje: Je kunt zelfs een speciaal egelhuisje maken, of kopen, zodat de egels toch kunnen overwinteren, maar jij je tuin wel opgeruimd kunt houden. Een houten krat kun je omkeren en waterdicht maken. Bedek de bodem met bladeren en zorg voor een opening. Zet het egelhuis altijd op een beschutte plek, waar geen water of koude wind in kan komen en camoufleer het met takken en bladeren aan de buitenkant.
- Egelpoortjes: Maak, samen met je buren, kleine openingen in de schutting of haag, van ongeveer 15 cm x 15 cm groot. Hierdoor kunnen egels zich makkelijk van tuin naar tuin verplaatsen en lopen ze minder kans overreden te worden door auto’s.
Heb je een vijver? Mooi; vijvers zijn favoriete drinkplekken voor egels, maar ze kunnen er ook in verdrinken. Zorg voor een kant die schuin afloopt of plaats loopplankjes, zodat de egel er altijd weer uit kan klimmen. Let op met het gebruik van pesticiden of insecten korrels. Je vergiftigt het voer van de egel en daarmee dus ook de egel zelf.
Hulp bij de egelopvang
De uitwerpselen van een egel zijn zwart en 3 tot 5 centimeter lang. Vaak bevat de poep resten onverteerde insecten. Zie jij een egel met diarree? Dan heeft de egel direct hulp nodig omdat hij kan uitdrogen. Ook gewonde egels, of egels die je overdag ziet lopen (het zijn nachtdieren), zijn meestal in nood. Wanneer een egel niet wegloopt of zich oprolt bij benadering, is hij al verzwakt en is specialistische hulp noodzakelijk. Je vindt hier een overzicht met opvangadressen voor egels in nood.
Wil je meer weten over egels, of heb je een egel gevonden en weet je niet wat je moet doen? Neem dan contact op met een huisdierspecialist in je buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.