Wat doe je bij kennelhoest bij je hond?

31 oktober 2022 · door Tara

Je hebt vast wel eens van de term kennelhoest gehoord. De naam doet vermoeden dat honden deze aandoening alleen kunnen oplopen in een kennel, maar dat is helaas niet het geval. Elke hond kan kennelhoest oplopen wanneer ze in aanraking komen met andere honden. In dit artikel vertellen we je alles over kennelhoest bij de hond.

Wat is kennelhoest?

Met kennelhoest, of besmettelijke hondenhoest, worden alle veroorzakers bedoeld van een infectie aan de neus, keel en luchtpijp; de voorste luchtwegen. Het parainfluenza-virus en het adenovirus vallen daaronder en bijvoorbeeld ook de bordetella bronchiseptica bacterie. Kennelhoest is zeer besmettelijk en verspreidt zich via de lucht. Honden met hondenhoest kunnen in de eerste week andere honden besmetten. Met een incubatietijd van 2 tot 14 dagen, merk je vaak niet meteen op dat je hond besmet is. Zo besmet ook jouw hond ongemerkt andere honden.

Besmetting met kennelhoest

Hoe krijgt een hond kennelhoest? Eigenlijk elke plek waar honden samenkomen kan een bron voor besmettelijke hondenhoest zijn. Denk bijvoorbeeld aan het uitlaatveldje in de buurt, de hondenschool, maar ook de wachtruimte bij de dierenarts en de waterbak voor honden bij het restaurant vormen een besmettingsgevaar. Honden met een verlaagde weerstand lopen een hoger risico, net als oudere honden en jonge puppy’s, waarbij de weerstand nog niet optimaal is.

De kennelhoest symptomen

Om te weten of je hond besmet is met de hondenhoest moet je een bezoekje brengen aan de dierenarts. Niet elke hond vertoont alle symptomen, dus is het voor een eigenaar niet altijd duidelijk wat er aan de hand is. Kennelhoest herken je aan de volgende symptomen:

  • Hoesten: De hond kan een droge hoest hebben. Dit klinkt alsof er iets vast zit in de keel. Ook kan de hond tijdens het hoesten gaan kokhalzen en eventueel slijm ophoesten.
  • Uitvloeiing: Tranende ogen en een snotterige neus, kunnen ook op hondenhoest duiden. Soms zijn de ogen zelfs ontstoken.
  • Verhoging: In een vergevorderd stadium kan de hond koorts krijgen.
  • Longontsteking: In enkele gevallen kan de hond ook een longontsteking krijgen.

Honden die hoesten lijken in eerste instantie last te hebben van een gewone verkoudheid, maar kunnen, zonder juiste diagnose, kennelhoest hebben. Ook is het zo dat niet elke hond met besmettelijke hondenhoest ook daadwerkelijk hoest. De meeste honden vertonen ook hun normale eet- en drinkgedrag.

Kennelhoest is te genezen

De besmettelijke hondenhoest is niet te voorkomen, maar met een jaarlijkse kennelhoest vaccinatie, zorg je er wel voor dat je hond minder last heeft van de ziekteverschijnselen en ook minder makkelijk de ziekte overdraagt op andere honden. Gelukkig is kennelhoest goed te genezen met veel rust en de hond uit te laten aan een tuigje i.p.v. een riem om de hals. Zo wordt de luchtpijp het meest ontlast. Blijft de hoest alsnog aanhouden? Ga dan met je dierenarts in overleg over het inzetten van een hoestdrank, of andere medicatie. Je vindt een dierenarts in de buurt via de listings op deze website.

Hond