Heb je thuis een hond? Dan heb je er vast al eens aan gedacht om je hond te laten steriliseren. Sommige mensen twijfelen vanwege indianenverhalen zoals: de hond moet eerst een nestje hebben gehad of de hond krijgt een slechte conditie na sterilisatie. Toch brengt sterilisatie van honden een hoop medische voordelen met zich mee. In deze blog vertellen we je daar alles over en bekijken we wanneer je de hond het beste kunt steriliseren.
Verschil sterilisatie en castratie
Voordat je bij de dierenarts vraagt om een sterilisatie van je hond, is het wel handig het verschil te weten tussen een sterilisatie en een castratie. Bij een sterilisatie wordt de hond onvruchtbaar gemaakt door bij teefjes de eileiders te onderbreken en bij een reu de zaadstrengen. Bij castratie worden de organen die geslachtshormonen produceren compleet verwijderd. Dit betekent bij een reu dat de teelballen worden verwijderd en bij een teef de eileiders en soms ook de baarmoeder.
Wanneer kun je een hond steriliseren?
Vanaf welke leeftijd je een hond kunt laten steriliseren hangt af van het ras en de grootte van je hond. Het beste moment om een teef te steriliseren kan voor de eerste loopsheid liggen of na de eerste loopsheid. Het is sowieso het beste om te steriliseren tijdens de geslachtshormoonvrije periode omdat de baarmoeder en eierstokken dan een verminderde doorbloeding hebben. Bij een reu wacht je beter tot na de puberteit. Hierdoor is de kans op medische aandoeningen het kleinst. Te vroeg steriliseren bij een hond van meer dan 20 kilo verhoogt de kans op incontinentie.
Voordelen van de hond steriliseren
Je hond steriliseren brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Deze voordelen gelden met name voor teefjes. We zetten er een aantal op een rij:
- Melkkliertumoren: Laat je de hond steriliseren voor de eerste loopsheid? Dan neemt de kans op melkkliertumoren met 90% af. In de praktijk ontwikkelt één op de vier teefjes, die niet gesteriliseerd worden, melkkliertumoren.
- Baarmoederontsteking: Na sterilisatie kan een teef geen baarmoederontsteking meer ontwikkelen. Steriliseer je niet? Dan loopt je hond 25% kans dit na haar 10e levensjaar alsnog te ontwikkelen. Een baarmoederontsteking is dodelijk.
- Suikerziekte: Door de aanmaak van het hormoon progesteron wordt er meer suiker aangemaakt in het hondenlijf, wat de kans op suikerziekte verhoogt. Door sterilisatie verdwijnt dit verhoogde risico.
Laat je de hond steriliseren op latere leeftijd, dan lopen teefjes alsnog een verhoogd risico op melkkliertumoren.
Je hond steriliseren en nazorg
Ook al is een sterilisatie een standaardoperatie, je hond zal toch rust moeten hebben na de operatie. Niet alleen om bij te komen van de narcose, ook om de wond goed te laten genezen. Een rompertje of een kraag, helpt het genezingsproces omdat de hond dan niet aan de wond kan komen. Maak liever korte dan lange wandelingen en geef minder voer, of kleine beetjes, zodat je hond niet gaat braken. De herstelperiode duurt gemiddeld twee weken.
Wil je weten of sterilisatie voor jouw hond een goede keuze is en vanaf wanneer je dit kunt laten doen? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde dierenspecialist doe je kunt vinden via de listings op deze website.