Zijn katten je favoriete huisdieren, maar is je huisgenoot allergisch voor katten? Dan zijn kattencafés voor jou de ideale plek om een middagje door te brengen. Je kunt er met katten kroelen, lekker lunchen of rustig een boek lezen; uiteraard met een kat op schoot. Klinkt dit als jouw favoriete dagbesteding? Lees dan verder en ontdek het leukste kattencafé van Vlaanderen.
Waar zijn de eerste kattencafés ontstaan?
De Taiwanezen bedachten bijna 25 jaar geleden al het eerste kattencafé ter wereld. Het idee ontstond omdat veel mensen in Azië te klein wonen om een kat in huis te houden, maar wel een voorliefde hebben voor katten. In kattencafés kun je tijdens je lunchpauze, of na je werk, toch samenzijn met katten, terwijl je zelf geen kat hebt. Nadat de Japanners dit concept overnamen, kwamen de kattencafés ook naar de rest van de wereld. In 2014 was het aan “Le New Chatouille” de eer om als eerste kattencafé van België haar deuren te openen.
Ontdek zelf het leukste kattencafé in Vlaanderen
Nadat in Brussel het eerste kattencafé van België haar deuren opende, volgden er al snel meer door heel België. In bijna alle grote steden kun je wel eentje vinden. Een kattencafé in Antwerpen laat nog op zich wachten. We zetten de leukste kattencafés in andere plaatsen voor je op een rij:
- Le New Chatouille in Brussel: Vier dagen in de week ben je hier welkom voor een lunch met croques, crêpes en wafels, of een lekkere borrel met borrelhap. Er zijn altijd vijf of zes katten aanwezig die je kunt adopteren. De katten worden geselecteerd door Ever’y Cat; een vereniging die zich hard maakt voor katten in nood.
- DreamCATchers in Gent: In Gent ben je welkom na het maken van een reservering. Op woensdag en zaterdag betaal je € 3,- euro om een uur tussen de katten te zitten. Dit bedrag wordt gebruikt voor de verzorging van de katten. Ook hier kun je de katjes adopteren. Dreamcatchers beschikt ook over een leuke winkel die je ook online kunt bezoeken.
- Lierse Aaikes in Lier: In het kattencafé in Lier geen lunch, maar wel lekkere taart en een zondagmiddag brunch op reservatie. Vijf dagen per week ben je hier welkom, waarbij je online je plekje kunt reserveren. De € 3,- euro die je bijdraagt wordt benut voor de verzorging van de adoptiekatten. In de bijbehorende winkel worden leuke spullen voor katten en voor jezelf verkocht.
- Puss and Books in Brugge: Dit kattencafé in Brugge combineert het beste van twee werelden; boeken en katten. Uit de ruilboekenkast kies je een goed boek en met een beetje geluk, springt er een kat op schoot terwijl jij rustig je boek leest. Omdat Puss and Books op zoek is naar een nieuw pand, zijn ze voorlopig helaas nog gesloten. Weet je nog een geschikt pand? Laat dan vooral van je horen!
- Mau in Genk: Dit veganistische kattencafé in Genk, biedt een 100% plantaardig ontbijt en smaakvol veganistisch gebak bij je kopje thee of specialty koffie. De lekkere taarten kunnen ook besteld worden voor feestjes! Er wonen vijf katten permanent in het café, die je niet kunt adopteren. Dierenasiel Genk plaatst soms katten die ter adoptie worden aangeboden.
Bij alle kattencafés geldt dat je de katten niet mag voeren. Optillen is ook niet toegestaan, net als aanraken wanneer ze liggen te slapen. Gewoon rustig observeren en wachten tot ze zelf naar je toekomen is het advies. Kinderen zijn welkom, maar worden wel gevraagd niet rond te rennen en geen lawaai te maken. Maak vooral lekker veel foto’s en plaats ze op je socialmediakanalen, maar gebruik nooit een flits. Die flitslampjes vinden de katten heel onprettig.
Heb je zelf katten thuis en vragen over de verzorging, gezondheid en het gedrag? Maak dan eens een afspraak bij een dierenarts in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde dierenarts via de lisitngs op deze website.