Mijn kat drinkt opvallend veel: hoe komt dit?

03 april 2023 · door Tara

Heb je een kat en valt het je op dat hij steeds naar zijn waterbakje loopt? Dan kan er iets meer aan de hand zijn dan enkel dorst. Een kat drinkt veel water wanneer hij ziek is en zijn lichaam niet meer functioneert zoals het hoort te functioneren. Veel drinken is dan ook een symptoom van verschillende aandoeningen. In dit artikel vertellen we je meer over de onderliggende ziektes.

Je kat drinkt veel

Je kat drink veel water, maar dat hoef je niet direct op te merken. Veel katten drinken namelijk niet alleen uit hun waterbakje, maar ook uit bijvoorbeeld plassen regenwater op straat of in de tuin. Wanneer drinkt een kat teveel? Als je de kattenbak veel vaker moet uitscheppen dan gewoonlijk, je de kat vaker naar zijn kattenbak ziet lopen, of ineens kattenpis in huis vindt; kun je er vanuit gaan dat je kat teveel drinkt. Een gezonde kat drinkt gemiddeld 50 milliliter water per kilo gewicht per dag en op warme dagen wat meer. Weegt je kat 4 kilo? Dan heeft hij dus 200 milliliter water per dag nodig. Overigens kan je kat een groot gedeelte van dit vocht uit natvoer halen.

Oorzaken veel drinken kat

Er zijn verschillende gezondheidsredenen voor een kat die veel drinkt; maar de onderliggende factor is vrijwel altijd medisch. Net zoals met elke andere gedragsverandering, laat je kat op deze manier zien dat er iets “mis” is met zijn lichaam en dat hij zich niet lekker voelt. We zetten de meest voorkomende oorzaken op en rijtje:

  • Nierproblemen: Nieren zorgen voor een gezonde vochthuishouding en het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer de nieren minder goed werken, wordt urine onvoldoende geconcentreerd. Hierdoor verliest je kat teveel vocht en gaat dus meer drinken.
  • Leverproblemen: De lever zuivert het bloed en helpt bij de spijsvertering. Wanneer de lever niet meer optimaal functioneert, kan je kat meer gaan drinken.
  • Suikerziekte: Wanneer de suikers uit voeding niet goed verwerkt worden, krijgt je kat een te hoog suikergehalte in zijn bloed. Om dit suikergehalte alsnog te verdunnen, kan hij veel gaan drinken. Vooral katten met overgewicht hebben een hogere kans op diabetes.
  • Schildklierproblemen: Bij een schildklierprobleem gaat je kat niet alleen meer drinken, maar ook meer eten. Desondanks valt hij toch af. Dit komt omdat de schildklier verantwoordelijk is voor de stofwisseling van de kat. Werkt de schildklier te snel, dan gaat je kat automatisch meer eten en drinken.

Naast deze oorzaken, zien we bij veel katten vaak ontstekingen aan de urinewegen of blaas. Deze katten drinken niet alleen meer, maar proberen steeds opnieuw te plassen; wat vervolgens niet lukt. Soms zie je ook bloed in de urine.

Schakel een dierenarts in

Veel ziekten kunnen verholpen worden wanneer je er vroegtijdig bij bent. Ook kunnen katten met een chronische aandoening, met de juiste medicatie en het juiste dieetvoer, nog heel oud worden. Als je denkt “Mijn kat drinkt teveel”, schakel dan direct een dierenarts in. Met hulp van een urineonderzoek of een bloedonderzoek kan de oorzaak achterhaald worden. Zo kun je snel beginnen aan het verbeteren van de gezondheid van je kat. Je vindt de dichtstbijzijnde dierenarts via de listings op deze website.

Kat