Mag je een capibara als huisdier in België?

02 augustus 2024 · door Tara

De meeste mensen kiezen een hond of kat als huisdier, maar sommige mensen geven de voorkeur om hun huis te delen met een meer exotisch dier. De capibara is daar een mooi voorbeeld van. Oorspronkelijk komen deze zoogdieren uit Zuid-Amerika, waar ze leven in het regenwoud, moerasgebieden en graslanden. Mag je dan een capibara wel als huisdier in België houden? Je leest het in deze blog.

Wat is een capibara?

De capibara is het grootste knaagdier ter wereld en lijkt op een uit de kluiten gewassen hamster. Andere namen zijn: hydrochoeris hydrochaeris of waterzwijn. Waar leeft een capibara normaal gesproken? In het wild, leven de dieren in het Amazonegebied in groepjes bij elkaar. Omdat de capibara over zwemvliezen beschikt, zijn het uitstekende zwemmers die wel 5 minuten onder water kunnen blijven. Je komt ze dus tegen in waterrijke gebieden. Capibara’s zijn herbivoren en leven van grassen, boomschors, waterplanten en fruit. In het wild worden ze gemiddeld zo’n 4 jaar oud. Dat komt omdat ze kunnen worden opgegeten door luipaarden, anaconda’s en kaaimannen.

De capibara als huisdier

Een capibara vanuit het regenwoud in een Europese omgeving zetten, vereist wel enige kennis over de verzorging. Voordat je deze grappige waterzwijnen als huisdier overweegt, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Groepsdieren: Capibara’s leven in groepen van 10 tot zelfs 20 dieren bij elkaar. Om je capibara tevreden te houden, zul je er dus minstens 2 in huis moeten halen.
  • Waterdieren: Als echte zwemkampioenen, heb je voor capibara’s een zwemvijver nodig in je achtertuin, zonder chloor. Hou er rekening mee dat je de waterplanten regelmatig vervangt, want die worden opgegeten.
  • Modderpoel: Omdat capibara’s kunnen verbranden door de zon, heb je ook een modderpoel nodig. Hier rollen de beesten in om verbranding tegen te gaan.
  • Ruimte: Hoe groot is een capibara eigenlijk? De dieren worden ongeveer een halve meter hoog en 1 meter tot 1.30 meter lang. Ze kunnen tot wel 70 kilo wegen. Hiermee heb je dus dieren in je tuin zo groot als varkens. Een buitenverblijf van minstens 40 vierkante meter is dan ook noodzakelijk.
  • Binnenverblijf: De dieren kunnen in de winter en koudere maanden niet buiten blijven. Hier zul je dus ook een binnenverblijf voor moeten bouwen met slaapplekken van stro.

Je kunt jezelf afvragen of je er wel goed aan doet een dier met zulke specifieke behoeften, afkomstig uit een compleet ander klimaat, als huisdier te houden. 

Mag je een capibara als huisdier in België?

In veel landen zul je een capibara niet als huisdier mogen houden. In welke landen mag je een capibara dan wel als huisdier in huis halen? In elk geval in een aantal staten in de Verenigde Staten en in Engeland. In Engeland kan dit alleen met een speciale vergunning. Wil je graag de capibara als huisdier houden in België? Dan zou dat kunnen, maar je moet er wel eerst een erkenning voor aanvragen. Dat komt omdat de dieren niet voorkomen op de positieve lijst van huisdieren die je als particulier in huis mag houden. Wil je meer weten over de verzorging van capibara’s? Neem dan eens contact op met een expert. Je vindt de dichtstbijzijnde professional door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Dierenrassen