Hoeveel kost een dierenpaspoort?

20 augustus 2024 · door Tara

Misschien niet iets waar je over nadenkt, maar weet je dat ook jouw hond, kat of fret over een paspoort dient te beschikken? Voor deze dieren heb je namelijk een speciaal dierenpaspoort nodig wanneer je wilt reizen met je huisdieren. In deze blog geven we antwoord op de vraag: “Hoeveel kost een dierenpaspoort?” en wat houdt het dierenpaspoort allemaal in?

Wat is een dierenpaspoort precies?

Het klinkt misschien een beetje gek, een “dierenpaspoort”, maar toch is een uniek Europees dierenpaspoort verplicht voor huisdieren waarmee je naar andere Europese landen reist. Het paspoort ziet er, sinds 2014, in elk land hetzelfde uit en mag alleen worden uitgegeven door de dierenarts. Het bevat een beschrijving van je hond, kat of fret, het microchipnummer, de data van de rabiës vaccins en andere vaccinaties, jouw contactgegevens en de gegevens van de dierenarts. Elk land heeft zijn eigen landcode. Op het dierenpaspoort staat de landcode van België aangegeven met de letters BE. Dit paspoort is het hele leven lang van je dier geldig. 

Reizen met je hond, kat of fret

Naast een dierenpaspoort voor je hond en een dierenpaspoort voor de kat of fret, moeten je dieren aan extra voorwaarden voldoen om legaal binnen Europa te mogen reizen. We zetten de voorwaarden voor je op een rij:

  • Chip registratie: Elke kat moet sinds november 2017 gechipt en geregistreerd zijn in de centrale databank “CatID”. Uitzonderingen gelden voor oudere katten geboren voor augustus 2017. Ook honden moeten verplicht gechipt en geregistreerd zijn in de centrale databank “DogID”. De dierenarts die de dieren voorziet van een chip, vermeldt het registratienummer in het Europese dierenpaspoort. Fretten hoeven niet verplicht geregistreerd te worden met een chip, tenzij je ermee wilt reizen naar andere EU-landen.
  • Rabiës vaccin verplicht: De dieren moeten ook verplicht zijn ingeënt tegen hondsdolheid, oftewel rabiës. De inentingen moeten minimaal 3 weken voor de reisdatum gegeven worden vanwege de incubatietijd en elke 3 jaar herhaald worden.
  • Vossenlintworm: Enkel honden moeten ook verplicht zijn ingeënt tegen vossenlintworm. Deze verplichting geldt alleen wanneer je de honden mee wil nemen naar Malta, Ierland of Finland. 

Sommige EU-landen staan de huisdieren pas toe vanaf een bepaalde minimumleeftijd. Ook mag je maximaal met 5 huisdieren reizen. Heb je bijvoorbeeld 4 katten en 2 honden? Dan wordt dit gezien als commercieel vervoer van huisdieren en gelden andere regels. Reis je door verschillende landen? Check dan van tevoren goed de uitzonderingen op de algemene regels, per land waar je doorheen reist.

Hoeveel kost een dierenpaspoort?

Een dierenpaspoort aanvragen brengt uiteraard ook kosten met zich mee. De prijs verschilt per dierenarts en varieert van € 25,- tot € 50,-. Deze kosten zijn voor zowel het chippen, het registreren én het Europese dierenpaspoort. Zonder chippen en registreren kost het paspoort een paar euro. Daarnaast moet je rekening houden met de rabiës injectie. De prijs hiervan ligt tussen de € 20,- tot € 30,-. Wil je meer weten over een dierenpaspoort voor jouw huisdier? Neem dan contact op met een expert in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde professional, via de listings op deze website.

Dierenrassen Vaccineren