Hoe werkt het herplaatsen van honden?

04 april 2022 · door Tara

Je ziet ze regelmatig voorbij komen op Facebook; oproepjes van hondeneigenaren die wegens omstandigheden een nieuwe eigenaar zoeken voor hun geliefde huisdier. Er kunnen allerlei oorzaken zijn om afstand te moeten doen van een hond. Zo kan een nieuwe partner allergisch zijn, misschien gaat het baasje emigreren, of is bijvoorbeeld de eigenaar overleden. In dit artikel geven we je meer informatie over het herplaatsen van honden.

Honden herplaatsen via het asiel

Een mogelijkheid om je hond te herplaatsen is via het asiel. Helaas, kleeft er nog altijd een stigma aan het wegbrengen van je hond naar het asiel. Dat is jammer, want een asiel kent juist veel voordelen:

  • Gedragsproblemen: Asiel honden met gedragsproblemen zullen altijd eerst een gedragstraining ondergaan. Een hond met gedragsproblemen is natuurlijk niet herplaatsbaar. Is dit de reden voor het aanbieden van je hond? Dan kun je samen met het asiel afspraken maken over het plan van aanpak en misschien hoef jij helemaal geen afstand meer te doen van je hond!
  • Nieuwe eigenaar: Een groot voordeel van een asiel is dat de nieuwe eigenaar gericht op zoek is naar een hond. Het asiel bemiddelt bij het maken van de juiste match via een gedegen intakegesprek, een kennismaking en nazorg. Ze doen er alles aan om te zorgen dat zowel jouw hond, als de nieuwe eigenaar perfect bij elkaar passen.
  • Veilig: Breng je jouw hond naar het asiel? Dan weet je zeker dat hij goed verzorgd wordt, medische hulp ontvangt én dat de hond niet gratis mag worden afgehaald. Vooral dit laatste is veel veiliger dan een hond gratis aanbieden, omdat gratis honden helaas nogal eens in de broodfokkerij of bij handelaren terecht komen.

Het is overigens een fabel dat honden die te lang in een asiel verblijven worden ingeslapen. Enkel wanneer de hond een gevaar vormt voor zijn omgeving of onnodig lijdt door een ziekte, zal besloten worden de hond te laten inslapen.

Herplaatsen honden na overlijden

Over het herplaatsen van honden na het overlijden van de eigenaar, zegt de Nederlandse wet dat huisdieren tot de bezittingen behoren. Dit betekent dat je via je testament kan bepalen wie jouw hond krijgt. Doe je dit niet? Dan gaat de hond automatisch naar je familie. Maar niet iedereen laat een familie achter. Gelukkig, zijn er verschillende stichtingen actief die de opvang verzorgen voor huisdieren na een overlijden. Ook zijn er asiels met een speciaal programma om de dieren op te vangen. Toch wel iets om over na te denken en van tevoren te regelen.

Informeer bij je dierenarts

Of het nu de herplaatsing van kleine honden, rashonden of vuilnisbakjes betreft; de meeste honden worden aangeboden via internet. Zorg altijd voor een goede kennismaking bij de nieuwe eigenaar thuis en informeer de toekomstige eigenaar over het gedrag en de medische toestand van je hond. Onderteken ook een adoptieovereenkomst, waarbij er getekend wordt voor een goede verzorging van de hond. Tenslotte kun je ook bij je dierenarts informeren of je een briefje mag ophangen ter adoptie. Jouw dierenarts is bekend met zijn clientèle, wat het proces een stuk veiliger maakt. Je vindt een dierenarts in je buurt, via de listings op deze website.

Hond