Hoe weet je of je een egel in de tuin hebt?

06 september 2024 · door Tara

Geritsel van bladeren, gesnuffel en andere vreemde geluiden. Hoor jij dit ‘s avonds in je tuin? Dikke kans dat er een egel in de tuin rondscharrelt op zoek naar eten. Dat is mooi, want het aantal egels is de afgelopen jaren in België gehalveerd. Dus die egel die jouw tuin uitzoekt als woonplaats, daar moet je extra zuinig op zijn. Hoe weet je of je een egel in de tuin hebt? Je leest het in deze blog.

Waarom zien we geen egels overdag?

Egels zijn nachtdieren die actief worden wanneer het donker wordt. Ze komen het egel nest uit en gaan op zoek naar slakken, rupsen, regenwormen en andere insecten om te eten. Staan er fruitbomen in de tuin waar fruit af is gevallen? Dan genieten de egels ook van de vruchten. Het zoeken naar voedsel gaat de hele nacht door om, wanneer het licht wordt, weer terug te keren naar hun nest. Tussen november en mei blijven egels in hun nest en houden ze een winterslaap. Met dit leefritme is het logisch dat je egels dus niet zo snel tegenkomt.

Hoe weet je dan of je een egel in de tuin hebt?

Het kan lang duren voordat je doorhebt dat jouw tuin het leefgebied van een egel is geworden, maar als je weet waar je op moet letten is het een stuk makkelijker om ze te ontdekken. Kijk maar eens of je het volgende tegenkomt in je tuin:

  • Uitwerpselen egel: Omdat egels zich voornamelijk voeden met insecten, zitten er overblijfselen van insecten in egel strontjes. De uitwerpselen van egels zijn donker van kleur en compact van formaat. Egelpoep kan tussen de 3 tot 6 centimeter lang worden.
  • Pootafdruk egel: Je kunt egelsporen in de vorm van pootafdrukken tegenkomen op plekken waar modder ligt, bijvoorbeeld rond een vijver. Egelpoten lijken een beetje op die van katten, alleen zijn ze een stuk langwerpiger en hebben ze 5 tenen.
  • Egelnest: Een egel bouwt zijn nest in beschutte plekken. Hier kan hij een holle boom voor uitkiezen, een plek onder een heg, schuur of veranda. Het nest wordt bekleed met mos, bladeren, gras en takjes.
  • Geluiden: Ook een egel communiceert met behulp van geluid. Zo tsjilpen of piepen baby egeltjes, sissen en hijgen egels wanneer ze kwaad zijn en kwaken of krijsen ze bij pijn.

Vermoed je dat je een egel in de tuin hebt? Wees dan extra voorzichtig in de buurt van het nest. Een egelnest kan namelijk wel jaren gebruikt worden door dezelfde egel.

Help de egels een handje

Zoals gezegd gaat het niet al te best met de egels. Dit komt doordat we steeds meer groen vervangen door bebouwing en onze tuinen betegelen. Al het groen dat de egels juist nodig hebben, verdwijnt. Door een egel huisje op een rustige plaats in je tuin te plaatsen, kun je ze een handje helpen. Zet ook gerust een lekkere schaal met water voor ze neer, maar geef nooit melk. Van melk krijgen egels namelijk diarree en dan kunnen ze last krijgen van uitdrogingsverschijnselen. Wil je meer tips over een egelvriendelijke tuin? Vraag het aan een tuinman uit de buurt die je vindt via de listings op deze website.

Egel