Hoe oud wordt een schildpad?

23 september 2024 · door Tara

Er zijn haaiensoorten die wel 500 jaar oud kunnen worden, walvissen die de leeftijd van 200 jaar bereiken en schildpadden die 250 jaar of ouder worden. Van reptielen is ook algemeen bekend dat ze een zeer hoge leeftijd kunnen bereiken. Dit geldt dus ook voor de schildpad, maar niet voor alle schildpad soorten. Kies je een schildpad als huisdier, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Hoe oud wordt een schildpad gemiddeld? Je leest het in deze blog.

Waarom kan een schildpad zo lang leven?

Schildpadden behoren tot de koudbloedige diersoorten. Deze dieren kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet reguleren, maar zoeken de zon op om op te warmen en een koele plek om weer af te koelen. Wetenschappers in Amerika, kwamen er achter dat juist de koudbloedigen heel langzaam verouderen. De echte reden waarom dit gebeurt, is nog altijd onbekend, maar volgens het onderzoek speelt bij schildpadden het beschermende schild in elk geval wel een rol. Dit schild beschermt tegen vijanden van buitenaf. Daarnaast wordt gedacht dat het lichaam van een koudbloedig dier energie bespaart, omdat het zijn eigen temperatuur niet kan reguleren. Die energie kan dan in het herstellen van lichaamscellen gestoken worden.

Hoe oud wordt een schildpad gemiddeld?

De gemiddelde leeftijd van een schildpad hangt in de eerste plaats af van het soort schildpad. Daarnaast speelt de leefomgeving en de juiste verzorging ook een rol. Hoe oud kan een schildpad dan eigenlijk worden? Dat zie je hier:

  • Landschildpadden: De landschildpad behoort tot de Testudinidae familie en valt onder te verdelen in wel 50 verschillende soorten. Een van de oudste, nog levende, landschildpadden ter wereld is momenteel een reuzenschildpad van 192 jaar oud. De landschildpad die de hoogste leeftijd tot nog toe bereikte was een Seychellenschildpad van maar liefst 255 jaar oud. In België mag je deze soorten niet als huisdier houden. Wil je toch een landschildpad? Dan mag je kiezen uit de Griekse landschildpad, de vierteenlandschildpad, de Moorse landschildpad en de Indische sterschildpad. Deze soorten worden, met een goede verzorging, gemiddeld tussen de 75 tot 100 jaar oud.
  • Waterschildpadden: Schildpadden die in het water leven worden minder oud dan landschildpadden. In het wild bereiken ze een leeftijd van tussen de 50 tot 80 jaar. In België kun je als waterschildpad kiezen uit de muskusschildpad, de witlip modderschildpad, Mississippi modderschildpad en de doosschildpad. In gevangenschap leven deze dieren een stuk korter en worden gemiddeld 30 jaar oud.

Wil je dat jouw schildpad ook zo lang als mogelijk leeft? Zorg dan voor een goede huisvesting, de juiste verzorging, geschikte voeding en laat je schildpad bij afwijkingen in het uiterlijk of gedrag altijd controleren door een dierenarts.

Laat je van tevoren goed informeren

Veel schildpadden sterven jong of belanden uiteindelijk in het wild, waar ze gedumpt worden in vijvers, sloten en rivieren, omdat de kinderen ze niet meer leuk vinden. Een grote rol hierin speelt de hoge leeftijd die de waterschildpadden kunnen bereiken. Niet elke huisdiereigenaar houdt het vol om 30 jaar lang voor een schildpad te zorgen. Denk hier dus goed over na, voordat je op zoek gaat naar een schildpad als huisdier en laat je van tevoren goed informeren. Wil je meer informatie over kosten van verzorging en hulp bij ziekten? Maak dan eens een afspraak met een dierenarts of huisdierprofessional in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde expert via de listings op deze website.

Reptiel