Cavia’s zijn in België een populair huisdier. Het zijn vriendelijke beestjes die zelden bijten en goed samengaan met andere huisdieren. Heb je ook een cavia als huisdier? Dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk leeft. De gemiddelde leeftijd van een cavia varieert en is afhankelijk van verschillende factoren. Stel je jezelf ook de volgende vraag: “Hoe oud wordt een cavia?”; je leest er alles over in dit artikel.
De cavia in het wild
Cavia’s worden ook Guinese biggetjes genoemd. Op zich is dit een gekke naam, want de cavia komt helemaal niet uit Guinea. Van origine komen cavia's uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Hier leven ze in groepjes van vijf tot 10 cavia’s samen in het wild. Het leefgebied beslaat in de natuur tussen de 1500 m² tot 2500 m² . Als prooidier zijn cavia’s stressgevoelig en zullen zich graag verstoppen. Cavia’s zijn vegetariërs en leven in het wild van planten en verschillende grassoorten.
Hoe oud wordt een cavia?
Het antwoord op de vraag “Hoe lang leeft een cavia?” is niet eenduidig. Je kunt deze vraag beter veranderen in: “Hoe oud wordt een cavia buiten?" en "Hoe oud wordt een cavia binnen?”. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
- Genen: Er zijn veel verschillende cavia rassen genetisch gemanipuleerd door mensen. Je hebt cavia’s met lang haar, maar ook zonder haar. Ook het soort haar varieert van borstelig naar gladharig. Cavia’s zonder haar, of met lang haar, hebben meer verzorging nodig dan cavia’s zonder specifieke vachtsoort. Een cavia met lang haar, of zonder haar, is minder goed in staat zijn lichaamstemperatuur goed te reguleren. Hierdoor zijn deze cavia's vatbaarder voor ziekten. Dit kan uiteindelijk zijn maximale leeftijd negatief beïnvloeden.
- Leefruimte: Zoals je hebt gelezen, hebben cavia’s van nature een groot leefgebied. Om ze als huisdier in een kleine kooi te stoppen, draagt dus niet bij aan een goed dierenwelzijn. Het beste is een kooi met ren. De kooi moet minstens 1,5 meter breed en lang zijn en 0,50 cm hoog. Hoe groter je kooi, hoe meer je cavia beweegt en hoe gezonder hij kan leven. Let er op dat je minstens 2 cavia’s samen laat leven en zorg voor voldoende schuilplaatsen in de kooi. Op de bodem leg je houtkrullen of papiersnippers en een dikke laag stro.
- Omgeving: Cavia’s kunnen niet tegen tocht, extreme kou of extreme warmte. De ideale temperatuur ligt rond de 22 °C. Hou je cavia’s buiten? Zorg dan voor een geïsoleerd hok en haal ze bij voorkeur vanaf 15 °C naar binnen. Stof en vocht kunnen luchtwegproblemen veroorzaken, waardoor voldoende ventilatie noodzakelijk is.
- Voeding: Omdat cavia's geen vitamine C aanmaken is vitaminerijk groenvoer een essentieel onderdeel van cavia voeding. Hiervoor kun je bijvoorbeeld broccoli, groene paprika, boerenkool en spinazie geven. Cavia eten bestaat voor 70% tot 90% uit weidehooi en gras van goede kwaliteit en wordt de hele dag door gegeten. Droogvoer en cavia snoepjes beperk je tot een minimum om diabetes en overgewicht te voorkomen. Zorg ook altijd voor voldoende vers water.
Cavia’s die als huisdier gehouden worden, leven gemiddeld tot hun 4e tot 8e levensjaar. Of je een cavia binnen of buiten houdt, heeft, bij de juiste cavia verzorging, geen invloed op de leeftijd. In het wild levende cavia’s vallen eerder ten prooi aan roofdieren en leven dus veel korter. Een wilde cavia wordt gemiddeld slechts 3 jaar oud.
Zorg voor regelmatige controle
De tanden van een cavia groeien levenslang door. Tandproblemen behoren dan ook tot de meest voorkomende aandoeningen bij cavia’s. Met het juiste hooi help je tandproblemen te voorkomen. Ook vitamine C gebrek, problemen aan de poten door te lange nageltjes en huidproblemen door parasieten, komen vaker voor bij de cavia. Wil je ook dat jouw cavia zo lang mogelijk leeft in goede gezondheid? Ga dan regelmatig naar een dierenarts om je huisdier te laten checken. Je vindt de dichtstbijzijnde dierenarts via de listings op deze website.