Heb je thuis ook zo’n gezellige toom kippen? Dan ben je vast dagelijks lekker bezig met eitjes rapen, de ren verschonen en vers water en voer klaarzetten voor de kippetjes. Gezonde kippen leggen de beste eieren, maar wat als de kippen ziek worden? Kalkpoten bij kippen is helaas een veel voorkomende aandoening. In dit artikel vertellen we je hoe je kalkpoten bij kippen kunt behandelen, zodat je kippen snel weer gezond rondscharrelen.
Wat zijn kalkpoten bij kippen?
Bij kalkpoten zijn de poten en loopbenen van je kip aangetast door een mijt; de zogenaamde Cnemidocoptes mutans. Een andere benaming hiervoor is schurftmijt of kalkpootmijt. De mijt nestelt zich tussen de schubben van de tenen en poten en veroorzaakt vreselijke jeuk en pijn. Je herkent een kip met kalkpoten aan de volgende symptomen:
- Pikken: Door de constante jeuk zal de kip steeds opnieuw aan haar poten pikken.
- Grijze massa: De uitwerpselen van de mijt worden afgezet tussen de schubben van de poten. Hierdoor zie je een grijze massa op de poten.
- Dikke poten: Omdat de schubben uit elkaar gaan staan, krijgt de kip dikke poten.
- Bloed: De pootjes kunnen gaan ontsteken en bloeden.
De kalkpootmijt kun je niet met het blote oog zien. Pas als hij zich al langer tussen de schubben heeft genesteld zie je de grijze uitwerpselen op de poten. Omdat de mijt graag leeft in een vochtige omgeving, is het belangrijk de hokken goed droog en schoon te houden.
Kalkpoten bij kippen behandelen
Kalkpoten bij kippen zijn zeer besmettelijk. De schurftmijt is niet besmettelijk voor mensen, maar tast al snel de poten van je andere kippen aan. Via het strooisel in het hok en de zitstokken kruipt de mijt van poot naar poot. De eerste verschijnselen zijn altijd een geelachtig laagje tussen de tenen. Zodra je dit ziet, moet je kalkpoten direct behandelen. Dit kan op verschillende manieren:
- Kalkpoten kippen spray: De makkelijkste manier is een speciale kalkpoot spray te gebruiken. De behandeling verschilt per type spray en loopt uiteen van een week tot drie weken. Er zijn natuurlijke sprays, die onschadelijk voor je kippen en eieren zijn en sprays met chemicaliën die je in combinatie met pillen gebruikt. De spray spuit je dagelijks op de poten van de kippen, net zo lang totdat de mijten gedood zijn.
- Kalkpoten kippen uierzalf: Kies je voor uierzalf? Dan moet je eerst elke kip 5 minuten een Dettol badje geven. Nadat de poten ontsmet zijn smeer je de poten in met een dikke laag uierzalf en omwikkelt de poten en tenen met verband of repen stof. Hierover smeer je opnieuw een laag uierzalf. Na vier dagen verwijder je alles en check je of de mijt gestikt is.
Kalkpoten bij kippen met Dettol behandelen om te ontsmetten moet je wel heel voorzichtig doen. De Dettol moet goed verdund worden omdat het giftig is voor dieren. Er wordt soms ook aangeraden om kalkpoten bij kippen met petroleum te behandelen. Wij raden dit huis-tuin-en-keukenmiddel af en geven de voorkeur aan natuurlijke middelen, die veilig en niet belastend zijn voor de kippen, de eieren en de omgeving.
Een natuurlijke spray is het minst invasief en kan ook gebruikt worden bij kippen die niet vastgehouden willen worden. Door de kalkpootmijt kan je kip haar nagels en tenen verliezen. Het is dus echt zaak de aandoening direct aan te pakken. Wil je meer weten over de behandeling? Ga dan eens in gesprek met je dichtstbijzijnde dierenarts die je kunt vinden via de listings op deze website.