Hoe behandel je artrose bij je hond?

03 oktober 2022 · door Jeroen

Hoe behandel je artrose bij je hond?

Honden moeten lekker kunnen rennen, spelen en actief zijn. Artrose bij de hond, veroorzaakt pijn waardoor je hond juist minder beweegt. Deze aandoening komt vaker voor dan je denkt en is niet gerelateerd aan leeftijd of ras. Een op de vijf honden krijgt artrose, ook osteoarthritis genoemd. In dit artikel vertellen we je meer over het herkennen en behandelen van osteoarthritis.

Een korte uitleg over artrose

Wanneer kraakbeen tussen gewrichten afneemt, gaan de randen van de gewrichten tegen elkaar aanschuren. Ook vormen de botten nieuw botweefsel. Kraakbeen in de gewrichten zorgt ervoor dat je soepel kunt bewegen en dat schokken goed worden opgevangen. Wanneer dit kraakbeen verdwijnt, ontstaat een ontsteking. De ontsteking veroorzaakt stijfheid en pijn. Artrose komt voor bij jonge en oude honden. Het kan erfelijk bepaald zijn, maar ook ontstaan door overbelasting (bijvoorbeeld door overgewicht), een blessure of door een gebrek aan de juiste voedingsstoffen.

Artrose bij de hond herkennen

Je hond onnodig met pijn laten rondlopen willen we allemaal niet. Omdat, onterecht, wordt gedacht dat osteoarthritis een ouderdomskwaal is, blijft de aandoening bij jonge dieren vaak onopgemerkt. In een recent onderzoek onder 540 honden, bleek zelf 40% last te hebben van osteoarthritis. Hoe herken je artrose bij een hond? 

  • Wandelen: Je hond gaat langzamer lopen en blijft vaker achter je lopen.
  • Zitten: Voordat je hond gaat zitten of liggen, draait hij rondjes.
  • Opstaan: Opstaan gaat niet meer soepel en snel, maar trager.
  • Springen: In de kofferbak of op de bak springen lukt niet goed.
  • Klimmen: Trappen lopen gaat lastig.
  • Mank: Na een wandeling loopt de hond mank.
  • Janken: Je hond jankt, of reageert agressief, bij aanraking.

Over het geheel genomen zal je hond minder “vrolijk en speels” overkomen. Hij zal niet meer graag apporteren en rennen en komt lusteloos over. De ziekte is niet te genezen en verergert zonder behandeling. Het is daarom belangrijk al bij de eerste tekenen naar je dierenarts te gaan. Niet elke hond vertoont alle klachten. Ook bij milde symptomen kan de dierenarts helpen.

Pijnstilling voor een hond met artrose

Nadat je hond gediagnosticeerd is met artrose, krijgt je hond medicatie. De medicatie is er op gericht de pijn en ontsteking te verminderen. Als aanvulling kunnen voedingssupplementen en speciaal voer worden voorgeschreven. Ook behandelingen bij een dierenfysiotherapeut kunnen bijdragen aan minder pijn. Wil je gebruikmaken van een natuurlijke pijnstiller bij een hond met artrose? Overleg dit dan altijd eerst met je dierenarts, zodat je zeker weet dat de medicijnen elkaar complementeren.

Bespreek een behandelplan op maat

Elke hond is anders en elk stadium van artrose is anders. Je dierenarts zal daarom een behandelplan op maat voor je maken. Hierin wordt het gewicht, de leeftijd en de activiteit van jouw hond allemaal meegenomen. Thuis kun je ook actie ondernemen. Zo zorgt een orthopedisch hondenkussen tegen de pijn en zorg je voor minder belasting van de spieren wanneer je de hond laat zwemmen. Overleg vooral de verschillende mogelijkheden met je dierenarts. Op deze website vind je een dierenarts in je buurt.

 

Hond