Je kat niest veel, heeft diarree, braakt veel, of vertoont afwijkend gedrag. In de meeste gevallen is het noodzakelijk dan snel naar de dierenarts te gaan, maar niet altijd. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Mijn kat niest veel, wanneer ga je naar de dierenarts?”. We bekijken de verschillende mogelijke oorzaken en bijbehorend gedrag van verschillende aandoeningen.
Mijn kat niest veel
Een kat die ineens veel niest kan verschillende oorzaken hebben, maar hoeft niet perse ernstig te zijn. Denk maar aan jezelf, wanneer je bijvoorbeeld een stoffige omgeving binnenstapt, dan worden onze slijmvliezen ook geactiveerd om te niezen. Blijft je kat echter langdurig niezen? Dan is er wel degelijk iets aan de hand en wordt het tijd om je kat mee te nemen naar de dierenarts. De dierenarts zal vervolgens de oorzaak achterhalen en aanpakken.
Oorzaken niezen kat
Bij een niezen denken we vaak direct aan niesziekte bij de kat. Maar met een kat die veel niest achter elkaar kan ook iets heel anders aan de hand zijn. We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij:
- Niesziekte kat: Niesziekte is een virale infectie die acuut komt opzetten. Naast niezen, komt er slijm uit de ogen en neus, kan je kat koorts krijgen en sloom worden. Je kat niest en slaapt veel en gaat minder eten. De veroorzakers van niesziekte zijn: het Feline Herpesvirus (FHV) en het Feline Calicivirus (FCV), eventueel gecombineerd met de bacterie: Bordetella Bronchiseptica. Er is geen medicijn tegen niesziekte. Wel kan de dierenarts de symptomen bestrijden door bijvoorbeeld een antibioticum in te zetten tegen de infectie en neusspray of oogzalf tegen de uitvloeiing.
- Grasspriet: Vooral wanneer de kruipers en grasaren weer beginnen te groeien, komen veel katten thuis met een grasaar in de neus. Omdat de grasaar verder kruipt, zie je dit niet zitten. Je kat zal steeds willen overgeven door de irritatie, slechter eten en veel slikken. Er zit in dit geval niets anders op dan de grasspriet onder narcose te laten verwijderen.
- Poliepen: Vanuit het middenoor, kunnen poliepen naar de neus en keelholte van de kat groeien. Gelukkig zijn deze poliepen meestal goedaardig, maar je kat heeft er wel last van. Hij zal veel niezen, soms een ander geluid produceren en oorproblemen krijgen. Ook poliepen moeten operatief verwijderd worden.
- Tumoren: In de neusholte en de sinussen groeien eerder kwaadaardige tumoren. De kat krijgt afscheiding uit de neus waar bloed in zit en gaat moeilijker ademhalen. Zowel chemotherapie als operatief verwijderen worden in dit geval ingezet.
- Schimmels: De neusholte kan ook aangetast worden door schimmels, waarvan de Cryptococcus de meest voorkomende is. Ook in dit geval ademt je kat moeilijk en komt er bloederig slijm uit de neus. Door de schimmelinfectie kunnen zelfs de ogen gaan ontsteken. Met antischimmelmiddelen is dit probleem goed aan te pakken.
Je kat niet veel, maar is niet ziek? Kijk het in dat geval uiterlijk 10 dagen aan. Katten zijn meesters in het verbergen van ziekten, dus een aandoening laten uitsluiten door een dierenarts is echt noodzakelijk wanneer het niezen aanhoudt.
Wil je meer informatie of heb je nog vragen over een niezende kat? Neem dan contact op met een professional die je kunt vinden via de listings op deze website.