Giftige planten voor katten

08 mei 2023 · door Tara

Deel je jouw huis met katten? Dan is het je vast weleens opgevallen hoe populair bloemen en planten bij je kat zijn. Zet je net die nieuwe leuke kamerplant neer, knaagt je kat alle bladeren kaal. Helaas zijn veel planten giftig voor je kat en kan je kat niet alleen ernstig ziek worden, maar ook overlijden. Die planten hou je dus liever uit de buurt. In dit artikel vertellen we je welke planten je vooral uit je huis of tuin moet houden.

Waarom eten katten planten?

Jonge katten moeten de wereld nog ontdekken. Alles wat ze voor het eerst zien moet dan ook uitgebreid besnuffeld en geproefd worden. Katten krijgen doordat ze zichzelf wassen, haren in de maag. De haartjes kunnen zich tot haarballen vormen en het eten van gras helpt bij het opbraken hiervan. Is er geen gras in de omgeving? Dan kiest je kat voor planten. Een andere reden voor het eten van planten is verveling. Het eten van planten geeft de kat iets te doen en biedt afleiding.

Giftige planten voor katten

Veel planten bevatten stofjes die schadelijk zijn voor het lichaam van je kat. Er zijn zowel giftige kamerplanten voor katten als giftige tuinplanten voor katten. Binnenshuis en in je eigen tuin kun je hier rekening mee houden door de volgende planten niet te kopen:

  • Giftige planten voor katten binnen: 
  1. Ficus: De ficus is een zeer geliefde kamerplant in veel huishoudens en is ook bekend als rubberboom. Wanneer je de plant snoeit zorgt het witte sap voor irritatie van de huid van je kat. Ook het eten van de blaadjes zorgt voor huiduitslag.
  2. Monstera: De monstera deliciosa werd ineens enorm populair. Maar deze gatenplant met haar tropische uiterlijk bevat calciumoxalaat. Dit goedje kan de nieren, de blaas en het neurologisch systeem aantasten. Bovendien kan je kat pijn in zijn bek krijgen.
  3. Cyclamen: De cyclaam kom je in allerlei vrolijke kleuren tegen. Leuk als decoratie in huis, maar minder leuk voor je katten. Zowel de stelen, de bladeren als de knol zijn giftig en kunnen levensgevaarlijk zijn.
  4. Dieffenbachia: Deze plant, met zijn donkergroene randen en lichtgroene bovenkant, zorgt voor ademhalingsproblemen. Het sap tast de keelholte aan en het maag- en darmstelsel.
  5. Kalanchoë: Dit onschuldig uitziende vetplantje met vrolijke bloemetjes, kan bij inname de nieren van je kat beschadigen. Wanneer nierfalen niet tijdig wordt opgemerkt, kan het fatale gevolgen hebben.
  • Giftige planten voor katten buiten:
  1. Azalea: De prachtige azalea struik is een echte blikvanger in je tuin, maar kan dodelijk zijn voor katten. Dit komt omdat de slijmvliezen en het maag- en darmstelsel schade oplopen bij het eten van zowel de bloemen als het blad.
  2. Hortensia: Nog zo een struik vol met bloeiende bloemen in alle kleuren. Helaas zorgt het gif in de hortensia ook voor maag- en darmproblemen.
  3. Lelietjes van dalen: Wat worden we elke lente weer blij wanneer de eerste lelietjes van dalen hun sierlijke witte bloemetjes tonen. De schattige bloemetjes, stengels en bladeren zijn echter stille sluipmoordenaars. Het gif werkt in op de hartspier en kan dodelijk zijn.
  4. Kerststerren: Het melksap van deze typische december planten tast het maag- en darmkanaal aan, wat ernstige beschadigingen kan opleveren.
  5. Hyacinth: Plant je elk voorjaar hyacinten in je tuin? Dan loopt je kat het risico op nierschade. Niet alleen de bollen, maar ook de bladeren en stengels zijn giftig door aanwezige oxaalzuren.

De symptomen bij een vergiftiging van je kat door het eten van planten zijn legio. Je kat kan gaan kwijlen, braken, diarree krijgen, lusteloos worden, niet meer willen eten, bleek tandvlees en een bleke tong krijgen, een opgezwollen bekje en keel krijgen, ademhalingsproblemen en zelfs stuiptrekkingen. Wil je echt voorkomen dat je kat van planten eet? Bespuit ze dan met een speciale bitterspray. Koop kattengras als alternatief om van te eten en zet dit op verschillende plekken neer.

Vertoont je kat afwijkend gedrag? Neem dan contact op met een specialist. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat de schade beperkt blijft. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op deze website.

Kat