Heb je huisdieren die ook buiten komen? Dan moet je ze beschermen tegen parasieten die zich voeden met bijvoorbeeld bloed of de darminhoud van je dier. Vieze beestjes als vlooien, spoelwormen en teken komen het meeste voor en zijn gevaarlijk voor de gezondheid. In dit artikel vertellen we je hoe je de teek kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen.
Hoe kun je een teek herkennen?
Een teek is een parasiet die behoort tot de spinachtigen. Ze leven in gras, op struiken en in bomen. Wanneer mensen en dieren voorbij lopen, kruipen ze ongemerkt op het lichaam van hun nieuwe gastheer en zuigen zich vol met bloed. Een teek is maar 3 tot 5 millimeter groot, dus je zult de teek pas na een paar dagen herkennen wanneer hij opgezwollen is en vol bloed zit. Je ziet dan een klein, grijs groen, bolletje op de huid variërend in grootte van een speldenknop tot een erwt. Word je hond of kat gebeten door een teek die besmet is met de Borrelia burgdorferi bacterie; dan loopt deze het risico de ziekte van Lyme te krijgen.
De beet van een teek herkennen
De teek bij een kat herkennen, of de teek herkennen bij een hond, is makkelijk wanneer de teek nog op het lichaam zit. Je ziet het beestje en voelt het tijdens het aaien van je hond of kat. Maar na ongeveer vijf dagen laat de teek los; hij zit dan vol met bloed en heeft genoeg gegeten. De tekenbeet herkennen doe je als volgt:
- Preventie: Je kunt bij je dierenarts middelen halen die jouw kat of hond beschermen tegen teken. Deze producten variëren van halsbanden tot druppels die je in de nek plaatst. Bespreek met je dierenarts, welk product het beste past bij jouw huisdier.
- Checken: Controleer dagelijks de vacht van je hond of kat. Kijk ook in de oorschelpen; een geliefde plek voor teken om zich vast te zetten. Vooral bij lastige plekken als de liezen of op de buik, zal niet elk dier het toestaan dat je uitvoerig checkt. Je kunt het altijd dan nog eens proberen wanneer je huisdier slaapt.
- Verwijderen: Hoe eerder een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op besmetting met een infectie ziekte. Een teek verwijderen doe je altijd met een speciale tekentang of pincet. De kop van de teek zit namelijk verstopt in de huid en wanneer je de teek lostrekt of verdoofd met alcohol, laat het beestje juist geïnfecteerd speeksel achter in je dier. Pak de teek vast en verwijder deze altijd met een draaiende beweging.
Zoals gezegd verlaat de teek na een dag of vijf jouw huisdier. Door de vacht is de achtergebleven beet lastig te zien. Word je huisdier lusteloos en sloom, krijgt hij koorts of gaat hij kreupel lopen? Dan kan dit duiden op een infectieziekte door een tekenbeet. Je dier heeft dan onmiddellijk hulp nodig van een huisarts.
Wil je meer informatie over het voorkomen en verwijderen van teken bij je hond of kat? Ga dan langs een dierenarts in de buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.