Een schildpad als huisdier

04 augustus 2022 · door Tara

Je zag ze in de jaren 70 veel als huisdier; de schildpad. Wie nu een schildpad wil als huisdier, heeft een beperkte keuze. Veel soorten zijn namelijk niet langer toegestaan om thuis te houden. Wil je toch een schildpad? Dan kun je, onder bepaalde voorwaarden, kiezen voor de Griekse landschildpad. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Welke schildpad als huisdier

Een schildpad houden als huisdier is niet meer zo makkelijk. Veel soorten staan namelijk op de Unielijst en zijn verboden. Waar je eerder de keuze had uit een landschildpad of een waterschildpad, zijn de waterschildpadden niet meer toegestaan. De Griekse landschildpad mag nog wel, maar het dier moet wel voorzien zijn van een microchip en een EU-certificaat hebben tijdens de aanschaf. Om de herkomst te kunnen herleiden moet je bij de aanschaf ook een ingevuld en ondertekend overdrachtsformulier meekrijgen.

Verzorging schildpad als huisdier

De Griekse landschildpad kan wel 100 jaar oud worden. Je haalt dus een dier in huis wat levenslang bij je blijft. Ondanks het feit dat schildpadden geen groepsdieren zijn, is het voor de schildpad wel fijner om niet zijn hele leven alleen te wonen. Het beste is om 2 schildpadden samen te nemen. Voor de verzorging let je op de volgende punten:

  • Huisvesting: Jonge dieren tot 2 jaar kun je in een aquarium houden van 80 centimeter lang. De bodem bedek je met cocopeat met daarboven een laag stro. Omdat de schildpadden een luchtvochtigheid nodig hebben van 70%, is het noodzakelijk de bodem vochtig te houden. De laag moet dik genoeg zijn zodat de dieren zich kunnen ingraven. Vanaf 2 jaar stap je over op een ruimte van minimaal 3 x 3 meter.
  • Warmte: De temperatuur van het terrarium wat je gebruikt als huisvesting voor je schildpad moet rond de 32 graden liggen. Hiervoor hang je een warmtelamp in het verblijf. Voor de aanmaak van vitamine D3, hang je ook een UV-lamp in het verblijf. Gedurende de nacht mag de temperatuur dalen tot 10 graden Celcius. Op zonnige dagen kun je de dieren ook buiten houden. Maar nooit op de tocht.
  • Voeding: Als voeding voor je schildpad geef je zoveel mogelijk verschillende groenten en bladeren. Hierbij kun je denken aan paardenbloem, weegbree, andijvie of bijvoorbeeld koolbladeren. Van fruit krijgen ze diarree, dus dat laat je beter achterwege. Ook plaats je een ondiepe bak drinkwater in het terrarium als watervoorziening. Let op dat je schildpad hier niet in kan verdrinken.

Laat je de schildpadden in de zomer naar buiten? Zorg er dan voor dat ze geen houtsnippers of zand kunnen eten. Daar raken de darmen van verstopt. Om te zorgen dat je schildpadden niet kunnen ontsnappen, is het beter de omheining minstens 50 centimeter diep in te graven en hoog genoeg te maken. 

Vraag het de dierenarts

Landschildpadden gaan vanaf november tot medio april in een winterslaap. Ze graven zich dan voor een paar maanden in. Om ze hier een geschikte plek voor te geven, kun je ze in een speciale “winterslaap kist” stoppen. Wil je meer leren over het gedrag van je schildpad? Maak een afspraak bij een dierenarts in de buurt en bespreek het natuurlijke, maar ook het afwijkende gedrag. Zo herken je het direct wanneer er iets mis is. Via de listings op deze website vind je een dierenarts in je buurt. 

Reptiel