De ziekte van Weil bij de hond

27 september 2023 · door Tara

Je zorgt natuurlijk zo goed mogelijk voor je hond en neemt hem regelmatig mee naar de dierenarts voor de jaarlijkse check-up. Maar net als mensen, kunnen onze huisdieren ook ziek worden. Sommige ziekten zijn zelfs ook besmettelijk voor mensen. Een van de ziekten die je hond op jou kan overdragen heet de ziekte van Weil. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de ziekte van Weil bij de hond.

Wat is de ziekte van Weil?

De arts, Adolf Weil, ontdekte al in 1908 de zogenaamde leptospirosen. Dit is een benaming voor een groep aandoeningen die overdraagbaar zijn van dieren op mensen. Maar liefst 250 verschillende soorten bacteriën binnen deze groep veroorzaken meerdere ziektes. De ziekte van Weil is ook een vorm van leptospirose. Wij kunnen, als mens, deze ziekte oplopen via honden, ratten en muizen. Vooral watersporters, mensen die tuinieren en landbouwers, lopen een groter risico de ziekte op te lopen. Eén op de twintig mensen kan overlijden door deze ziekte.

Ontstaan ziekte van Weil bij de hond

De bacterie kan via wondjes, slijmvliezen in de mond, de neus en de ogen, het lichaam van je hond binnendringen. Je hond kan bijvoorbeeld tijdens een wandeling gebeten worden door een besmet dier, maar ook zelf in een kadaver van een besmet dier bijten. Ook zwemmen in water waar besmette dieren in urineren, veroorzaakt de ziekte. Daarnaast overleeft de bacterie wekenlang in vochtige grond en op gras, waardoor ook het rollen in de aarde en op grasveldjes de ziekte van Weil kan veroorzaken. 

Ziekte van Weil symptomen hond

Raakt je hond besmet? Dan zul je dit niet altijd meteen opmerken. Dat is gevaarlijk, want wanneer de ziekte zich langzaam ontwikkelt kan je hond blijvende schade oplopen aan de lever en nieren. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:

  • Vermoeidheid: Je hond beweegt steeds minder en wordt apathisch
  • Verminderde eetlust: De eetlust neemt af, waardoor je hond steeds kleine beetjes eet of helemaal niet wil eten.
  • Braken: Wordt er toch een beetje gegeten? Dan wordt dit vaak uitgespuugd. Ook ontwikkelt je hond, naast braken, diarree.
  • Spierpijn: Er ontstaat spierpijn in het lichaam, met name in de poten. Lopen gaat moeilijk.
  • Geelzucht: Door een verminderde leverfunctie, kleuren de slijmvliezen geel. Dit zie je aan de ogen, de oren en binnenkant van de bek.
  • Koorts: Je hond krijgt een verhoogde temperatuur.

De ziekte van Weil kan gelukkig voorkomen worden met een vaccinatie voor je hond. Er zijn momenteel twee verschillende vaccins die beschermen tegen de vier meest voorkomende soorten leptospira. De enting moet jaarlijks herhaald worden. Heb je twijfels over de ziekte van Weil en je hond wel of niet inenten? Bekijk dan eens informatie over de ziekte van Weil en ervaringen met de hond op internet en bespreek je twijfels met je dierenarts. Je kunt ook verschillende wetenschappelijke onderzoeken er op naslaan als extra referentiekader.

Wil je meer weten over de ziekte van Weil bij honden? Maak dan een afspraak met een dierenarts in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op onze website.

Hond