De voor- en nadelen van vogels als huisdieren

08 maart 2022 · door Tara

Heb je ook een vogel als huisdier? Dan ben je zeker niet de enige. In Nederland heeft bijna de helft van de gezinnen een huisdier. Waarvan bijna 1,5 miljoen gezinnen, vogels als huisdieren hebben. Vooral kanaries en parkieten zijn populair. Maar niet elke vogel is even “makkelijk” te houden. Dit betekent dat je, uit welzijns oogpunt, veel tijd moet investeren in de verzorging van je vogel. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van een vogel als huisdier.

Voor- en nadelen vogels als huisdieren

Denk je aan een vogel als huisdier, dan denk je misschien al snel aan een vogel in een kooi die dagelijks vers water en wat vogelzaad krijgt. De realiteit is echter compleet anders. Vogels zijn sociale en intelligente dieren. Dit biedt direct 2 grote voordelen voor ons als mens:

  • Socialiseren: Omdat vogels in groepen leven, kunnen we de meeste vogelsoorten tam maken. Tamme vogels bouwen echt een band met je op.  Overigens houden de meeste vogels er niet van om geaaid te worden. Ze staan het wel toe, maar aaien is tegennatuurlijk.
  • Intelligentie: Vooral de zogenaamde “kromsnavels” hebben een intelligentieniveau vergelijkbaar met dat van een 5 jaar oud kind. Je leert ze gemakkelijk allerlei trucjes en commando’s. Sommige vogels kunnen zelfs apporteren.
  • Verzorging: De kosten voor voeding zijn, vergeleken met honden en katten, vaak goedkoper. Dit is wel afhankelijk van het soort vogel dat je in huis hebt. Ook hoef je met een vogel niet 2 x per dag een wandeling te maken om zijn behoefte te doen.

Dat klinkt leuk, een vogel die apporteert en vrolijke geluiden maakt wanneer hij je ziet binnenkomen. Maar dit gaat niet vanzelf. Alles valt of staat met de juiste verzorging en aandacht. Hier kleven dan ook wel wat nadelen aan:

  • Agressie: Juist de kromsnavels kunnen zo’n sterke band opbouwen met hun verzorgers, waardoor ze eenkennig worden en vreemden kunnen aanvallen. Bij vinken en kanaries zie je dit vrijwel niet, omdat deze vogels minder makkelijk tam te maken zijn.
  • Ruimte: Omdat vogels simpelweg een beter leven hebben samen met soortgenoten, moet je hier met de huisvesting ook rekening mee houden. Met minstens 2 vogels, heb je een grote kooi nodig, op een rustige plek, uit fel zonlicht en niet op de tocht. Die kooi neemt ruimte in beslag in je woonkamer.
  • Uitdaging: Vanwege hun hoge intelligentieniveau hebben vogels dagelijks aandacht en “entertainment” nodig. Ze willen uitgedaagd worden en bezig zijn met speelgoed en voerpuzzels. Geef je hier onvoldoende aandacht aan? Dan ontstaan allemaal gedragsproblemen als kaalplukken, overmatig lawaai maken en slopen.

Of je nu voor een kanariepiet of een papegaai kiest, vogels worden oud. De leeftijden, lopen per soort uiteen van 15 jaar tot wel 50 jaar oud. Wel iets om rekening mee te houden voordat je aan vogels begint. Ook kun je op een appartement of bovenwoning beter kiezen voor een rustige vogel voor in huis of makkelijk te houden vogels als valkparkieten. Zo voorkom je geluidsoverlast bij je buren.

Laat je voorzien van deskundig voedingsadvies

Papegaaien en andere kromsnavels als parkieten, eten in het wild heel divers. Hun dieet bestaat uit noten, vruchten, bloemen, insecten en zaden.  In kant-en-klaar vogelvoer zitten onvoldoende voedingsstoffen omdat dit voer gedroogde, en geen verse, zaden bevat. Daarnaast pikken papegaaien, net als kinderen, de lekkerste zaden uit de mix en laten de rest gewoon liggen. Voor een gezonde vogel, zul je dus altijd moeten bijvoeren. Een dierenarts kan je voorzien van passend advies over een uitgebalanceerd dieet voor je vogel. Maak gerust eens een afspraak, zo went je vogel ook aan het dierenartsbezoek. Je vindt een dierenarts in je buurt via de listings op deze website.

Vogel