De frequentie en kosten van vaccinatie voor je hond

01 maart 2022 · door Tara

Heb je een hond? Dan is het belangrijk elk jaar naar de dierenarts te gaan voor de nodige vaccinaties. Dankzij regelmatige inentingen, maakt je hond antistoffen aan tegen verschillende ziekten. Dit biedt bescherming tegen besmettelijke virussen en bacteriën, waardoor je hond beter bestand is tegen voorbeeld het parvovirus of de bordetella bacterie. In dit artikel kijken we naar de frequentie van vaccineren en de bijkomende kosten.

Alle vaccinaties voor je hond

De jaarlijkse vaccinaties voor honden, geldt voor honden vanaf 1 jaar oud. Puppy’s worden tijdens hun eerste levensjaar frequenter gevaccineerd om een goede weerstand op te bouwen. Ook zijn er vaccinaties die elke 3 jaar worden toegediend. We zetten de frequentie voor je op een rij:

  • Puppy’s:
    • Vanaf 6 weken: Inenting tegen hondenziekte en parvovirus
    • Bij 9 weken: Inenting tegen hondenziekte, parvovirus, hepatitis, rattenziekte en kennelhoest.
    • Met 12 weken: Inenting tegen hondenziekte, parvovirus, hepatitis, rattenziekte en kennelhoest. Dit is de herhalingsinenting.
    • Bij 16 weken: Inenting tegen hondenziekte, parvovirus, hepatitis, rattenziekte en kennelhoest. Dit is de laatste herhalingsinenting.
    • Vanaf 1 jaar: Inenting tegen de ziekte van Weil en kennelhoest.
  • Vanaf 1 jaar:
    • Jaarlijks: Omdat de vaccinaties voor de ziekte van Weil (leptospirose) en kennelhoest ongeveer 1 jaar bescherming bieden, worden deze twee vaccinaties jaarlijks herhaald.
    • Elke 3 jaar: De entingen tegen hondenziekte, het parvovirus en hepatitis worden om de 3 jaar herhaald. Je kunt je dierenarts vragen eerst een titerbepaling uit te voeren. Door te titeren worden eerst de antistoffen in het bloed van je hond gemeten. Zijn deze nog voldoende aanwezig? Dan hoef je niet extra te vaccineren. Dit kan alleen bij hondenziekte, parvovirus en hepatitis.
  • Vaccinatie hond buitenland: Wil je jouw hond meenemen naar het buitenland? Dan is een Rabiës injectie voor reizen binnen de EU verplicht. Deze injectie mag worden toegediend bij honden vanaf 12 weken en is pas geldig, 3 weken nadat de injectie is gegeven. Ook moet je hond gechipt zijn en over een dierenpaspoort beschikken.

Oude honden inenten wordt sterk aangeraden, omdat juist bij oudere honden het immuunsysteem verzwakt. Vaccineren is en blijft uiteindelijk maatwerk. Jouw dierenarts zal tijdens de jaarlijkse controle ook gelijk de hond nakijken op andere aandoeningen. En is een enting niet nodig? Dan wordt er nooit onnodig gevaccineerd. Ook bij veel kennels en pensions zijn uit voorzorg inentingen verplicht, voordat je jouw hond hier naartoe mag brengen.

Kosten voor vaccinatie van je hond

De kosten voor vaccineren verschillen per dierenarts. Ook komen er altijd consultkosten bij. Wanneer jouw dierenarts in 1 injectie meerdere stoffen kan toedienen, een zogenaamde cocktail, betaal je meer voor de injectie. Door de hoge frequentie van inentingen bij puppy’s ben je gedurende het eerste levensjaar van je hond de meeste kosten kwijt. Overigens zijn er ook dierenverzekeringen die vaccinaties vergoeden. We zetten de gemiddelde prijzen op een rij:

Kosten vaccinatie hond

Ben je benieuwd welke inentingen jouw hond nodig heeft? Zoek direct een dierenarts uit je buurt via de listings op deze website. De dierenarts assistente kan je dan direct informeren over de kosten en frequentie. Zo hou je ook jouw hond kerngezond!

Hond Vaccineren