Alles over de fret als huisdier

05 augustus 2022 · door Tara

Hou je van speelse en levendige huisdieren? Dan is de fret als huisdier een goede optie. Deze jachtdieren zijn heel nieuwsgierig en blijven hun leven lang actief. Het zijn geen knuffeldieren die op schoot zitten, maar juist huisdieren waar je elke dag mee speelt. Wil je meer weten over een fret als huisdier? Lees er alles over in dit artikel.

De fret als huisdier

Wie voor een fret in huis kiest, kiest eigenlijk voor een gedomesticeerd roofdier. De fret komt niet meer voor in het wild, maar hebben het jachtgedrag nog flink in de genen. Je moet dan ook dagelijks best wat tijd maken om je dier te “entertainen”. Fretten moeten echt kunnen bewegen en bijvoorbeeld achter een speeltje aanrennen. Speel je te weinig? Dan kan je fret gedragsproblemen gaan vertonen en zelfs lelijk gaan bijten. Hoe meer interactie, hoe gelukkiger fretten zijn. Ze gaan op de kattenbak, die je dagelijks moet verschonen en omdat ze best een flinke geur kunnen afgeven is het beter de slaapplekjes elke week te wassen.

Huisvesting van de fret

Een fret als huisdier, is in Nederland en België voor iedereen toegestaan, maar, vanwege de beweeglijkheid; is een huis met buitenruimte wel het prettigst. Heb je geen buitenruimte? Dan zal je fret best wel eens wat schade in huis kunnen veroorzaken. Dit heb je in elk geval nodig:

  • Binnenverblijf: Een grote kooi met tralies, is als verblijf geschikt, wanneer de kooi minstens 1 meter breed is en 2 meter lang. Het hok moet voldoende ruimte bieden voor een verstopplek, een klimplek, eten, drinken en een toiletbak. De bodem blijft onbedekt; of bedek je met doeken. Fretten kunnen, vanwege hun gevoeligheid voor stof niet tegen zaagsel of stro.
  • Buitenverblijf: Omdat je fretten zowel binnen als buiten kunt houden, is een kippenhok met ren ook geschikt voor fretten. Zorg wel voor voldoende isolatie zodat de temperatuur altijd tussen de 7 tot 21 graden Celsius blijft. Fretten kunnen niet tegen warmte en temperaturen boven de 29 graden kan een fret fataal worden.

Fretten verstoppen zich graag. Zorg voor voldoende kistjes om in weg te kruipen of probeer een speciale frettenzak. Gebruik geen materialen van piepschuim, foam of rubber. Fretten knagen op deze materialen, wat levensbedreigend is.

Wat eet een fret?

Fretten zijn echte carnivoren en hebben dan ook enkel vlees en water nodig. Van nature eten ze prooidieren. Je kunt fretten dan ook voeren met dode muizen die je ingevroren kunt kopen. Frettenvoeding moet een eiwitpercentage tussen de 30% tot 40% hebben en een vetpercentage tussen de 20% tot 30%. Bij de dierenwinkel kun je speciaal frettenvoer kopen, wat aan deze verhoudingen voldoet. Het voer moet altijd beschikbaar zijn, samen met een drinkfles vers drinkwater.

Nadelen van een fret

Een fret als huisdier brengt ook nadelen met zich mee. Zo houden ze van knagen en graven waardoor ze al snel aan kabels knagen, bloempotten leeggraven en aan vloerbedekking krabbelen. Als jachtdier kan een fret vanuit instinct bijten in handen en voeten, maar ook in de poten en staarten van andere huisdieren als katten en honden. Fretten zijn niet geschikt voor een huishouden met kinderen en maken echt rotzooi. Laat je fret ook altijd castreren. Het vermindert de lijfgeur met 80% en bij vrouwtjes is dit pure noodzaak om sterfte te voorkomen.

Wil je meer informatie over de gezondheid van fretten? Informeer dan eens bij een dierenarts in je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Fret